Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: niedziela, 25 stycznia 2015, 23:03 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
A pro po Argo kolegi, kupił je używane było u pana rutyny na zmianie wersji na najnowszą nigdy nie robił tym wykrywaczem żadnych testów a w terenie nie raz zgarniał więcej fantów od nas wynik testu z kopiejką bardzo go zaskoczył po tym wszystkim co wyciągnął z ziemi.
No, nie odpowiedziałeś na moje pytanie o "śmiech przez łzy", ale w zasadzie powyższy cytat wystarczająco tę kwestię puentuje - "wynik go zaskoczył". Niestety - jest tak, że jeśli teoria (a testy są swego rodzaju teorią) nie potwierdzaja rzeczywistości, to znaczy, że teoria nie opisuje dokładnie rzeczywistości. Nic dodać, nic ująć.

Ja, jak wiadomo, generalnie wszystkie testy traktuje luźno i niezobowiązująco, ani razu przez te kilka lat posiadania Optimy nie pokusiłem się o jakiekolwiek jej testy i nie czuje się jakoś z tego powodu ułomny. Po prostu, sprzęt wyciąga to co może i już. Zagryzanie się tym, że jakiś inny ciągnie głębiej na testach powoduje tylko tyle, że trzeba by ciągle zmieniać sprzęt na nowy, "jeszcze głębszy" według coraz to nowszych testów.

I żeby nie było - nie wiem, jak Optima ma się do innych sprzętów, ale ja w każdym razie nie czuje konieczności udowadniania sobie, że jest głębsza lub płytsza od innych.

I powtórzę jeszcze tylko to, co już kiedyś napisałem, a co może brzmieć niepokojąco dla niektórych - po przejściu smętkiem na czystych od żelastwa terenach z nie za wysokim poszyciem (trawy) to Optimą w zasadzie już mało co z koloru znajdowałem (powiedziałbym, że w granicach dokładności przemiatania smętkasem to było). Czy można to traktować jako testy obu sprzętów...??? Chyba tak... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 00:46 
Kapitan
Kapitan

Oczywiście piszesz tu o przemiataniu 'smętkiem' bez jakiejkolwiek dyskryminacji ? Kiedy miałem na początku ACE 250 i smętka ,wziąłem je oba do lasu.Kiedy znalazłem 10 gr z 1923 r (garrettem) zakopałem monetę z powrotem i sprawdziłem smętkiem (z którym chodził kumpel) .Na dyskryminacji "2" nic nie widział ale na "0" sygnał jak dzwon :) głębokość monety - jakieś 25 cm w torfowej ziemi .Gdyby miał identyfikację - myślę że sporo ludzi by z nim chodziło zbierać moniaki .Teraz mam "Optimę" i czekam na roztopy , a test poglądowo będzie i tak dla jednego dobry a drugi go skrytykuje . Więc chyba szkoda się przekomarzać ,tylko jak komuś nie pasuje to zrobić sobie samemu test w polu i porównać z innymi. Ale to tylko moja taka myśl która nic nie znaczy w porównaniu do wieczności :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 10:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Doszukujecie się w tym teście teorii spiskowych, że nie taki operator, złe nastawy, zepsuty wykrywacz, luźna gleba, czy wręcz złośliwość autorów. Rutusy nie są wieloczęstotliwościowcami więc z ta glebą to nie tak do końca, że muszą ja widzieć.
Dla mnie test całkiem OK, nie wiedzę tam żadnej ściemy. Narosło po prostu wokół Rutusów kilka legend, które ten test skutecznie obala. Sprzęt jest popularny, bo to zazwyczaj drugi po kanarku wykrywacz. Przyzwoity sprzęt za dobre pieniądze i tyle. Test jak najbardziej miarodajny i nie ma się tu co oburzać, że nie widzi boratynki z 40cm....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 11:29 
Specjalista
Specjalista

ten test je dobry ,bo pokazuje ile dobry operator y detektor moze zrobic,,nestety v operatorovy v z argo vydzialem chyby ktore popelnalem moje pierve vypady argo v terene....a co do testov ,to ja svoje zrobilem ,..naraze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 12:26 
Generał Broni
Generał Broni

Wydaje mi się, że wzmocnienie audio było zbyt nisko w Opti, wykrywacz wskazywał stabilny sygnał, ale bardzo cicho, bo głęboko. To stwierdzili, że sygnał nie do kopania. Poza tym grunt 87,14 ? Większość gruntów to -89 do -80, a korekcja strojenia w kierunku plusa nieco poprawia zasięg wykrywacza to moim zdaniem powinien przesunąć. Tym bardziej, że grunt fabryczny to 87. Nie było też testu w trybie mix. Mając możliwość nie używanie mixa to grzech. Boratynka na 20 cm coś tam popiskuje, ale nie do kopania ? Piękny sygnał wysoki, ale w jedną stronę nie do kopania ?

Tu niestety panowie udowodnili, że aby robić testy to trzeba najpierw przynajmniej instrukcję obsługi przeczytać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 12:46 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
Oczywiście piszesz tu o przemiataniu 'smętkiem' bez jakiejkolwiek dyskryminacji ?
Lepiej, chodziłem za kolorem głównie na dynamiku (zamiennie z All Metall), a jak wiadomo dynamik to najsłabszy tryb smętka, o którym sam producent mówi z uśmiechem... ;)
Dopiero po namierzeniu czegoś, przełączałem się na dyskryminację (specjalnie przerobiłem w tym celu sprzęt) żeby wstępnie zorientować się w sytuacji.

tara napisał(a):
Doszukujecie się w tym teście teorii spiskowych, że nie taki operator, złe nastawy, zepsuty wykrywacz, luźna gleba, czy wręcz złośliwość autorów. (...) Narosło po prostu wokół Rutusów kilka legend, które ten test skutecznie obala.
Żadne teorie spiskowe, ten test, jak i wiele innych ani niczego nie potwierdza, ani niczemu nie zaprzecza w ujęciu ogólnym. Pokazuje jakieś zachowanie detektorów w danych warunkach. I tyle. Doradzam jednak rzucenie okiem na tekst w Thesaurusie.

A autor musi obronić swój test, bo nie jest problemem zrobienie testu, problemem jest właśnie obronienie go.

tara napisał(a):
Rutusy nie są wieloczęstotliwościowcami więc z ta glebą to nie tak do końca, że muszą ja widzieć.
A co, wieloczęstotliwościowy to działa na jakiejś innej fizyce? Nie, działa na tych samych zasadach fizycznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 13:06 
Generał Broni
Generał Broni

Stwierdzenie czy sygnał jest do kopania czy nie, to najważniejsza decyzja jaką musi podjąć operator wykrywacza.
Dobre opanowanie wykrywacza polega w dużej mierze na kopaniu sygnałów, na które większość nie zwraca uwagi, a które niosą ze sobą bardzo wiele pozytywnych emocji. Nigdy nie zwracam uwagi na testy dotyczące sprzętu jakim się posługuję - w moim przypadku Optimy,
moje wyniki poszukiwań są dla mnie najlepszym testem :1. Jakiekolwiek zaskakujące wyniki, które osiągają koledzy testujący sprzęt, którym się posługuję i znam jego możliwości, nie mają dla mnie n a j m n i e j s z e g o znaczenia :h
To tyle moich refleksji na temat wszelakich testów, które najczęściej nie mają wiele wspólnego z rzeczywistymi warunkami poszukiwań.
Pozdrawiam Walbor62.
P.S. To co napisałem to jest tylko i wyłącznie moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 13:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

BRAT_MIH napisał(a):
Wydaje mi się, że wzmocnienie audio było zbyt nisko w Opti, wykrywacz wskazywał stabilny sygnał, ale bardzo cicho, bo głęboko. To stwierdzili, że sygnał nie do kopania. Poza tym grunt 87,14 ? Większość gruntów to -89 do -80, a korekcja strojenia w kierunku plusa nieco poprawia zasięg wykrywacza to moim zdaniem powinien przesunąć. Tym bardziej, że grunt fabryczny to 87. Nie było też testu w trybie mix. Mając możliwość nie używanie mixa to grzech. Boratynka na 20 cm coś tam popiskuje, ale nie do kopania ? Piękny sygnał wysoki, ale w jedną stronę nie do kopania ?

Tu niestety panowie udowodnili, że aby robić testy to trzeba najpierw przynajmniej instrukcję obsługi przeczytać :)

Kolego wzmocnienie mam ustawione na 37 weź to pod uwagę że to jest film mikrofon jest w kamerce a nie przy wykrywaczu,strojenie do gruntu,jest to mój drugi test robiony w tym samym miejscu pierwszy test robiony około rok temu grunt wyszedł prawie identyczny a teraz przejdźmy do instrukcji
"Po wykonaniu strojenia automatycznego wykrywacz przechodzi do ręcznej korekty wpływu gruntu. Generalnie, nie ma
potrzeby korygowania dostrojenia automatycznego.
Jeśli nie chcemy dokonywać ręcznej korekty ustawienia gruntu wystarczy
nacisnąć przełącznik przy uchwycie pod palcem wskazującym (spust). Wykrywacz przejdzie do trybu pracy. Ręcznej korekty
dokonujemy, gdy chcemy uzyskać odpowiednie cechy pracy wykrywacza. Korekcja dostrojenia do gruntu w
kierunku minusa powoduje stabilniejszą pracę wykrywacza
, zaś w plus nieznacznie poprawia zasięg w gruncie. Naciskając przycisk prawa
strzałka przestawiamy ustawienie gruntu o 0,05 stopnia w kierunku wartości dodatnich, natomiast przycisk lewa strzałka -
o 0,05 stopnia w kierunku wartości ujemnych.
czyli według instrukcji teoretycznie zasięg wykrywacza przy gruncie 87 "nieznacznie się poprawił" więc powiedz mi kolego o co ci chodzi bo instrukcję przeczytałem i stosuję się do niej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 13:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

tara napisał(a):
Rutusy nie są wieloczęstotliwościowcami więc z ta glebą to nie tak do końca, że muszą ja widzieć.
A co, wieloczęstotliwościowy to działa na jakiejś innej fizyce? Nie, działa na tych samych zasadach fizycznych.[/quote]

Było setki razy, nie tylko tu bo na Thezarusach też.

http://www.odkrywca.pl/ciekawostka-wiel ... 82738.html

http://minelab.com/__files/f/11043/META ... THEORY.pdf

Stwierdzenie czy sygnał jest do kopania czy nie, to najważniejsza decyzja jaką musi podjąć operator wykrywacza.
Dobre opanowanie wykrywacza polega w dużej mierze na kopaniu sygnałów, na które większość nie zwraca uwagi, a które niosą ze sobą bardzo wiele pozytywnych emocji

Zgadzam się, tylko niestety F75 te niepewne sygnały pokazywał głębiej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 18:13 
Generał Broni
Generał Broni

miras134 napisał(a):
czyli według instrukcji teoretycznie zasięg wykrywacza przy gruncie 87 "nieznacznie się poprawił"

Widzisz niby czytasz, ale źle. Nie poprawił, a pogorszył. Skoro coś jest na minusie -87 to -87,14 idzie w kierunku minusa to jest stabilniejsza praca, a nie zasięg. W takim przypadku wiedząc, że chcę mieć wydajność kosztem stabilności ja bym przekierował na - 86 i by grało lepiej. Zawsze chodzę na czułości 45 i poprawiam balans gruntu, po to by właśnie by wyciągnąć ze sprzętu maks.

Tym bardziej, że 87 to grunt fabryczny, więc z automatu bym go chciał skorygować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 09:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dobrze człowiek całe życie się uczy a teraz powiedz mi kolego ile ten jeden stopień w kierunku plusa daje w praktyce cm,mm widzę że masz opanowany sprzęt więc bez problemu powinieneś to wiedzieć .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 10:03 
Kapitan
Kapitan

tara napisał(a):
Możesz wyjaśnić o co Ci tu chodzi?
tara napisał(a):
Narosło po prostu wokół Rutusów kilka legend, które ten test skutecznie obala.
O jakich "legendach" piszesz? Że co niby jest legendą (czyli raczej nieprawdą)? Pisz konkrety bo czytają to również ludzie, którzy nie użytkują Rutusów i kaleczysz im obraz tej firmy. Najłatwiej rzucić jakiś fałszywy banał i się schować.
tara napisał(a):
Test jak najbardziej miarodajny...
:zb :roll: :z

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 13:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

czy może ktoś wytłumaczyć jak przekłada się zmiana balansu gruntu (w stronę wartości dodatnich) na zasięg wykrywacza ? Jaki to jest wzrost zasięgu ? Czy warto sobie zawracać tym głowę ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 13:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Test kompletnie nie wiarygodny, tak jak pisali koledzy wcześniej to zwykły powietrzny test, może koledzy powinni powtórzyć i zrobić tak jak kopacze z Bułgarii:
https://www.youtube.com/watch?v=xcrPvmSQfqA
Te monety dotykają ścianki wykopu wchodzą najwyżej na 2-3 cm, a połowa cewki nad wykopem śmiga.
Ja jako użytkownik argo mogę potwierdzić że w mniej zmineralizowanej glebie boratynki zdarzają się na 30 cm tak jak na wyśmiewanym filmiku testowym na yotube, a jak puściłem operatorowi optimy ten test to ze śmiechu spadł z fotela po stwierdzeniu, testującego że te sygnały są nie do kopania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 14:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pewnie mam inny procesor w swojej optimie bo w zasypanych dołkach widzi dużo głębiej

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]