Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:54 
Plutonowy
Plutonowy

Jeszcze nie dojechałem swoich aku po zakupie Optimy więc doświadczenia nie mam, ale po przeczytaniu całego tematu stwierdzam, że możesz używać ich do pełnego rozładowania i wymienić profilaktycznie przy wartości poniżej 10%(aby przy następnym wypadzie się nie rozładowały, chyba że masz zapasowy koszyczek- to wtedy używać do czasu aż się wyłączy). Pojemność aku nie ma wpływu na stabilność pracy wykrywacza. Tak mam zamiar postępować, gdy pojemność będzie zbliżać się ku końcowi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:30 
Generał Broni
Generał Broni

Stan baterii 0, na takim stanie chodzę jeszcze około 40 minut, aż Optima zacznie szaleć :D Wiele razy na zerowym stanie baterii wyszły fajne monety. Nie zauważyłem, żeby Optima była na to jakoś szczególnie wrażliwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na bateriach schodzisz do 0 akumulatory.... różnie... mi padły przy 42 % :o czyli latając na bateriach wiesz że zejdziesz do 0 i nic się nie dzieje, a z aku bywa różnie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 23:13 
Kapitan
Kapitan

No dzięki za odpowiedzi. Koszyczki mam zapasowe nawet 2 ale najbardziej interesowało mnie czy dzieją się jakieś niezwykłe rzeczy przy rozładowaniu np. 15-10 %
Dzięki. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 23:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Optima zaczyna wariować tylko jak już padnie zasilanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
No dzięki za odpowiedzi. Koszyczki mam zapasowe nawet 2 ale najbardziej interesowało mnie czy dzieją się jakieś niezwykłe rzeczy przy rozładowaniu np. 15-10 %
Dzięki. :za

Jeśli akumulatorki są już wyeksploatowane przez wielokrotne cykle ładowania i rozładowania albo jakościowo bardzo liche - zdarzają się problemy z zasilaniem przy takich właśnie wskazaniach. Wówczas najmniej wydajny akumulatorek z którego nie udaje się już pobrać energii, mimo prawidłowego jeszcze napięcia na jego zaciskach - powoduje krótkotrwałe przerwy w dostawie energii co skutkuje charakterystycznym popiardywaniem wykrywki i niestabilną pracą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 10:34 
Generał Broni
Generał Broni

Z mojego doświadczenia wynika, że pracować można do momentu, aż w słuchawkach nie usłyszy się charakterystycznego "świergolenia" spowodowanego właśnie problemami z zasilaniem, a którego nie sposób pomylić chyba z czymś innym.

A ono, w moim sprzęcie pojawia się nagle, do tego momentu mogę pracować stabilnie i bez pogarszania możliwości (zasięg, separacja, etc), niezależnie, czy "świergolenie" pojawia się przy 0% (dobrej jakości, sprawne WSZYSTKIE baterie lub aku) czy przy jakiejś wartości (u mnie na wadliwym komplecie aku było to ~30%).

Jedna uwaga - wraz ze zmniejszaniem się napięcia na bateriach / aku następuje stopniowe przyciszanie się sprzętu - tzn. cichnie ton wiodący i ogólnie dźwięki. To słychać najwyraźniej przy niskich %. Trzeba mieć to na uwadze, bo jak ktoś chodzi z cichych ustawieniach to właśnie przy niskich procentach naładowania baterii / aku można przestać słyszeć niuanse w sygnale. Ja wtedy lekko podnoszę głośność sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 12:26 
Kapitan
Kapitan

Cenne uwagi :za Z tego co piszecie niesprawny (uszkodzony) jeden z 6 akumulatorków może przyspieszyć wyłączenie sprzętu, a nie można tego stwierdzić przy ich naładowaniu. Mam ładowarkę z Lid...a - taka z wyświetlaczem . Myślę że jeśli będzie taki uszkodzony aku. to powinien się szybciej naładować od pozostałych do 100%. jeśli tak nie jest to poprawcie moje rozumowanie. ;) mam zamiar przerzucić się właśnie na akumulatorki bo z bateriami powoli nie wyrabiam :ups:
Czy zestaw aku. z takim "połowicznym " ogniwem przy stanie naładowania będzie pokazywał powiedzmy 85-90 % (z tego co wiem aku. pokazują mniej ze względu na napięcie 1,2 V niż baterie) czy mniej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 13:24 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
Myślę że jeśli będzie taki uszkodzony aku. to powinien się szybciej naładować od pozostałych do 100%.
Czy zestaw aku. z takim "połowicznym " ogniwem przy stanie naładowania będzie pokazywał powiedzmy 85-90 % (z tego co wiem aku. pokazują mniej ze względu na napięcie 1,2 V niż baterie) czy mniej ?

Z tym bywa różnie. Niektóre wyeksploatowane akumulatorki ładowane niewielkim prądem zachowują się tak, jakby przyjmowały taki sam ładunek jak pozostałe i końcowe napięcie ładowania może być nawet całkiem prawidłowe, jednak przy próbach pobrania z nich energii - "nie wyrabiają", bo na ich elektrodach, które straciły aktywność wytwarza się zaporowa warstwa polaryzacyjna na której powstaje duży spadek napięcia i która "zatyka" drogę dla prądu. Takie felerne ogniwa w pakiecie mogą nawet zostać przebiegunowane przez pozostałe i wtedy nadają się na śmietnik.
W pierwszym momencie wskaźnik naładowania baterii akumulatorków pokazać może około 70...75%, jednak napięcie szybko spada na początku i pod koniec eksploatacji, a przez większość czasu utrzymuje się na względnie stałym poziomie (ok. 50...60%).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 13:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Koledzy help.
Zacznę od tego, że przeczytałem wszelkie możliwe wątki w temacie (także żeby nie było, że idę na łatwiznę). Dojrzałem do zakupu wykrywacza do 2000 PLN. Do tej pory chodziłem z wykrywaczem o raczej słabych parametrach.
Czas na zmiany. Podobają mi się wyroby Rutusa, ale.. Mój główny cel to militarka, z małą odchyłką na drobnicę monetową. Wskazane zwiększenie głębokości wyszukiwania ponad 20-25 cm. Przewaliłem wszystko co możliwe i Rutus robi dobre wrażenie w relacji jakość/cena. Wadą wydaje się waga, która w porównaniu z konkurencją jest na minus.
Reasumując jeżeli RUTUS to która wersja i czy z sondą 29DD?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 15:32 
Kapitan
Kapitan

No z tego co napisałeś to chyba tylko Argo i oczywiście chodzenie w trybie jednoczesnym (mix). Cewka tylko i wyłącznie 29DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 16:43 
Chorąży
Chorąży

Abaqus napisał(a):
No z tego co napisałeś to chyba tylko Argo i oczywiście chodzenie w trybie jednoczesnym (mix). Cewka tylko i wyłącznie 29DD.

Z ciekawości zapytam dlaczego cewka 29DD "tylko i wyłącznie" ,w wielu watkach kolega chwali tą cewkę, rozumiem że kolega miał wszystkie dostępne i przetestował je dogłębnie. Według mnie na militarkę to raczej cewka koncentryczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 17:49 
Generał Broni
Generał Broni

melchior71 napisał(a):
Myślę że jeśli będzie taki uszkodzony aku. to powinien się szybciej naładować od pozostałych do 100%.
Uzupełniając to, co napisał Krzychu_ - ja miałem taki jeden 'trafiony' aku w komplecie i do momentu, kiedy 'nie zdechł' ostatecznie, nie mogłem go namierzyć. Inna rzecz, że cały komplet zachowywał się w miarę poprawnie - miałem na nim średnio sporo ponad dwadzieścia godzin pracy (pojemność 2700mAh). Więc bywa różnie.

melchior71 napisał(a):
mam zamiar przerzucić się właśnie na akumulatorki bo z bateriami powoli nie wyrabiam :ups:
I bardzo dobrze, tylko nie żałuj i kup jakieś z nowej generacji - przykładowo eneloopy. Jak zajrzysz tam: http://www.rutusowiec.com.pl/index.php to masz opisane problemy z zasilaniem, akumulatory i ładowarki.

Winnicki napisał(a):
i Rutus robi dobre wrażenie w relacji jakość/cena. Wadą wydaje się waga, która w porównaniu z konkurencją jest na minus.
Tak, nie jest najlżejszy, ale za to solidny jak mało co - i to zarówno stelaż, jak i cewka - praktycznie nie do zniszczenia w najtrudniejszych warunkach. A to, jak wiadomo, nie jest bez znaczenia w gęstych lasach i tym podobnych...

Winnicki napisał(a):
Reasumując jeżeli RUTUS to która wersja i czy z sondą 29DD?
ARGO.

Co do cewki, to to jest wątek o Optimie, powinieneś raczej poszukać w wątkach o ARGO, a jeszcze lepiej na specjalistycznych forach rutusowych, np. http://www.rutusowiec.com.pl/index.php.

Ja powiedziałbym ogólnie, że tak czy inaczej powinno się mieć co najmniej dwie cewki - jedną dużą (29") i jedną małą, taką "snajperkę" (23/24"). Wtedy ma się tę uniwersalność, że można wejść i w dużą gęstwinę, i na max zaśmiecony teren i szybko przeszukiwać duże połacie terenu.
U Rutusa bywa na tyle dobrze, że można negocjować zestawy z dwoma i więcej cewkami...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 19:11 
Kapitan
Kapitan

czapajarek napisał(a):
Według mnie na militarkę to raczej cewka koncentryczna.

No Twoje uzasadnienie dlaczego CC jest tak samo bogate jak moje :lol: Ja uważam, że skoro Kolegę interesuje raczej militarka, a więc przedmioty średnie i duże to wolałbym mieć cewkę DD bo w czasie przemiatania mogę sobie pozwolić na mniejszą "zakładkę" - oszczędność czasu. Poza tym ta cewka jest chwalona przez uznane autorytety :D
Czekam na Twoje uzasadnienie dlaczego CC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 20:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czytam z uwagą wszelkie wasze sugestie. Dotąd używałem Csopa 1220XD. Dlaczego cewka 29DD, bo się o niej naczytałem i wnioski są zachęcające. Dlaczego RUTUS - ze względu na zasięg. Boję się trochę elektroniki (jakoś made in poland nie do końca do mnie przemawia).
No cóż jednak coś trzeba wreszcie wybrać. Forum Rutusa znam, ale wbrew pozorom nie ma tam za wiele, więcej dowiedziałem się na forum PS.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]