Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: MINELAB X-TERRA 705 czy rutus Argo ?
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 09:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam mam pytanie i prośbę chcę kupić wykrywacz jeden z tych dwóch w tytule proszę o pomoc w wyborze posiadaczy wykrywaczy bądź wiedzy na ich temat . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MINELAB X-TERRA 705 czy rutus Argo ?
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 09:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam a do czego ci potrzebny drobnica,militarka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 10:33 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

raczej drobnica monety, medaliki itp rzadko militarka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 10:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeśli stać Ciebie na X-Terrę i masz świadomość, że będziesz musiał mieć co najmniej 2 sondy o różnych częstotliwościach - to bierz teresę. Natomiast, jeśli kasa jest dla Ciebie istotna to bierz raczej Optimę rutusa - jest wyspecjalizowana na monety, a na trybie jednoczesnym, możesz czasem poszukać militarki. Argo nie będzie dużo gorsze na monety ale musisz wolniej przemiatać sondą i masz większe niż w optimie szanse zgubić małe cienkie sreberka.
Jeśli chodzi o Rutusy to oba tylko z sondą 29 DD.
Na plus dla Rutusów masz jeszcze dobry serwis u producenta.
Nie piszę dużo o Xterrce bo jej nie używam. Znam ją tylko z kilku zabaw i obserwacji współkopacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2015, 13:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dzięki wopaw za info cały czas się zastanawiam jeszcze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 14:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wopaw napisał(a):
Argo nie będzie dużo gorsze na monety ale musisz wolniej przemiatać sondą i masz większe niż w optimie szanse zgubić małe cienkie sreberka.

Zależy kolego o jakich monetach mówimy. Fakt że Optima wyłapuje srebrna cieniznę jak mało który wykrywacz. Ale grubsze miedziane monety Argo jak i Proxima widzi dużo lepiej. Sprawdziłem to przez kilka lat. Jak latam z Optimą to większość znajdek jest ze srebra. Jak z Argo czy Proximą to odwrotnie.Przeważają duże, często w bardzo ładnym stanie miedziaki. Jak ja z Proxima czy Argo a kolega z Optimą to ja w większości miedź a on kilka sreberek i boratynki, itd. Optimą jak już się trafi duży miedziak to zazwyczaj w kiepskim stanie. Jest dużo testów w necie które pokazują że Optima i miedziane widzi lepiej. Ale w praktyce jest jak mówię.
mantus musisz zdecydować co się dla ciebie bardziej liczy. Argo też dużo srebra znajdziesz bo widzi większość sygnałowa Optimy. Tyle że w Optimie jak się trafi nawet sreberko wielkości denara jagielońskiego to jak chodzisz na słuchawkach to tak bije po uszach że nie sposób tego pominąć. W Argo zaś sygnał na takiego fanta jest normalny mówiąc najogólniej tak jak by był mniej wyczulony na te monety. I jak napisał kolega wyżej na małe cienkie srebro trzeba wolniej chodzić.
Moim zdanie nie da się porównać w ogóle tych dwóch wykrywaczy. Bo zakup powinien być podyktowany przeznaczeniem a nie stwierdzeniem który z nich lepszy. Bo tak na prawdę to dla Ciebie może być gorsze to co dla mnie lepsze po tylu latach doświadczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 19:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dziękuję Krzysiek a co myślisz minelabie 705 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 19:05 
Pułkownik
Pułkownik

Ja kolego mam X-TERRA 705 z cewką 10,5'' DD 7,5 kHz ponad rok i jeszcze będę z nią biegał. :1 :1 jest Super

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 21:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

leon ogólnie dobry sprzęt to jest ? napisz coś więcej pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 21:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ma kolega X-terrę 705 i jest w miarę głęboki. Chodziłem z nim raz a kumpel z moja Optimą. Znalazłem 15 kopiejek i zrobiliśmy testa. Na 15 kopiejek X-terra miała lepszy zasięg o dobre kilka cm na standardowej cewce od Optimy. Ale czy tak samo dobrze widzi cienkie sreberka??? Nie wiem. Do Argo też nie porównywałem. Spróbowałbym pewnie. Ale cena skutecznie jak na razie mnie zniechęca. Myslałem nawet o 70tce bo podobno ma taki sam zasięg i da się nieraz w przyzwoitej cenie kupić. Ale zastanawia mnie to "podobno".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 23:18 
Pułkownik
Pułkownik

Co do zasięgów to tereska jest okej. A i łezkę carską też nią znalazłem, parę sreberek cienkich też wyszło. Ja kupiłem używkę za nie całe 2 tyś. i nie żałuję tego. Jak coś taniej to 505 też nie jest zła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2015, 23:38 
Generał Broni
Generał Broni

Ale jaka cewka ? Tereska z 18 kHz podobno traci na zasięgu - to tak jak Opti do Argo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 01:23 
Porucznik
Porucznik

Witam,

swoją przygodę zacząłem od Argo w ubiegłym roku w marcu. Na ilośc fantów nie narzekałem ale brandenburskie denarki nie chciały wychodzić. Znalazłem zaledwie jednego. We wrześniu zmieniłem wykrywacz na tereskę i do końca roku na tych samych łąkach wyszło ich z pod elipsy pare więcej - chociaż ten zestaw jest dużo płytszy od Argo. Natomiast z cewką Tornado 7,5 KHz to naprawdę głęboki sprzęt, którym znajduję rownież małe srebrne monety ale cieniutkich denarków znów brak. No i bez szelki do takiego zestawienia nie podchodzę. Jest naprawdę ciężki. W międzyczasie dokupiłem cewkę Huntera 18,5 KHz i nic mi więcej nie potrzeba. Jest głębsza od elipsy, łapie denarki i podobne cienkie maleństwa no i mogę chodzić bez szelki. Elipsa ze względu na separacje pozostaje nie zastąpiona na zaśmieconym terenie no i ta ergonomia. Tornado potrafi zaskoczyć głębokością przy większych znajdkach. Resztę swoich lubię/ nie lubię co do Tereski dodam w plusach i minusach:

+ prosta obsługa
+ funkcja śledzenia gruntu + offset
+ po wyłączeniu i ponownym włączeniu nie trzeba na nowo ustawiać balansu gruntu
+ funkcja pinpoint auto
+ funkcja noise cancel
+ możliwość odczepienia ektroniki (łatwiej spakować się w plecak i do domu zabieram tylko komputer. Reszta zostaje w garażu)
+ zasilanie tylko czterema paluszkami
+ mały bajer ale cieszy to osobna regulacja głośności na chodzenie w słuchawkach i bez.

- brak podświetlania przycisków i brak jego regulacji
- baterie umieszczone w komputerze (brak przeciwwagi przez to gorsza ergonomia)
- brak funkcji wzmocnienia audio jaka jest w Argo (tylko jak chodzę bez słuchawek)

Mam nadzieje, że mogłem chociaż trochę pomóc.

Pozdrawiam
Łukasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 13:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Musisz się zastanowić.... argo jest bardzo dobrym wykrywaczem ale trochę trudnym i wymagającym czasem zmiany ustawień do danej miejscówki.... masz dużo wiadomości o tej wykrywce ;) Teresa hmm... tu są większe wydatki, sam nowy wykrywacz kosztuje powiedzmy 2600zł, ale pozostaje wybór cewki w zestawie.... koledzy piszą, że jest głębszy na innych cewkach.... czyli następne 800zł . Jak się zdecydujesz na krajowy wykrywacz to polecam optimę włączasz stroisz i kopiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 15:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W X terze z tego co mówił kolega i inni z tymi cewkami to też jest różnie. Jak jedne fanty widzi głęboko to znowu inne słabo i trzeba drugą sondę. A za X terrę z dodatkową sondą można kupić i Optimę i Argo na gwarancji co na pewno bym wolał. Jeszcze do nie dawna X terra była tańsza. A jak pojawiło się kilka pochlebnych opinii to pogłupieli z tymi cenami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]