wopaw napisał(a):
Argo nie będzie dużo gorsze na monety ale musisz wolniej przemiatać sondą i masz większe niż w optimie szanse zgubić małe cienkie sreberka.
Zależy kolego o jakich monetach mówimy. Fakt że Optima wyłapuje srebrna cieniznę jak mało który wykrywacz. Ale grubsze miedziane monety Argo jak i Proxima widzi dużo lepiej. Sprawdziłem to przez kilka lat. Jak latam z Optimą to większość znajdek jest ze srebra. Jak z Argo czy Proximą to odwrotnie.Przeważają duże, często w bardzo ładnym stanie miedziaki. Jak ja z Proxima czy Argo a kolega z Optimą to ja w większości miedź a on kilka sreberek i boratynki, itd. Optimą jak już się trafi duży miedziak to zazwyczaj w kiepskim stanie. Jest dużo testów w necie które pokazują że Optima i miedziane widzi lepiej. Ale w praktyce jest jak mówię.
mantus musisz zdecydować co się dla ciebie bardziej liczy. Argo też dużo srebra znajdziesz bo widzi większość sygnałowa Optimy. Tyle że w Optimie jak się trafi nawet sreberko wielkości denara jagielońskiego to jak chodzisz na słuchawkach to tak bije po uszach że nie sposób tego pominąć. W Argo zaś sygnał na takiego fanta jest normalny mówiąc najogólniej tak jak by był mniej wyczulony na te monety. I jak napisał kolega wyżej na małe cienkie srebro trzeba wolniej chodzić.
Moim zdanie nie da się porównać w ogóle tych dwóch wykrywaczy. Bo zakup powinien być podyktowany przeznaczeniem a nie stwierdzeniem który z nich lepszy. Bo tak na prawdę to dla Ciebie może być gorsze to co dla mnie lepsze po tylu latach doświadczenia.