Teraz jest sobota, 15 listopada 2025, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: problem cewka nel tornado + x-terra 705
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 18:58 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!

Taki oto problem - mam x-terre 705 (dotychczas używałem z oryginalną cewką 18,75 i wszystko jest oki). Postanowiłem kupić cewkę nel tornado 7,5 - wypolowałem używaną, sprawną wedle słów sprzedawcy, używaną 2 lata także na tym modelu x-terry. No i tu pojawił się problem - po podłączeniu cewki wyskakuje błąd - CE (według słów instrukcji - Coil Error - bład sondy. Sonda próbuje się komunikować z wykrywaczem ale zostaje nie rozpoznana).

Zanim zadzwonię do sprzedawcy z pretensjami chciałbym się dowiedzieć czy zwyczajnie mnie oszukał czy błąd tkwi gdzieś indziej?

pozdr Tommy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: problem cewka nel tornado + x-terra 705
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 19:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Minelab wypuścił x-terre z nowszym softem utrudniającym połączenie się z innymi cewkami, ale Nel coś poprawił i nowsze cewki takie jak moje tornado jest kompatybilne. Najwyraźniej masz starszą cewkę a nowszy wykrywacz. Zadzwoń do dilera Nela, podaj mu numery seryjne i wszystko Ci wytłumaczy. Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 19:22 
Pułkownik
Pułkownik

Oki dzięki!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 19:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja też mam problem z nel hunter ,ale do modelu tesoro .Dzisiaj przyszła trzecia już cewka która moim zdaniem jest wadliwa jak dwie pozostałe .Diler twierdzi ,że to niemożliwe i mam pewnie niesprawny detektor (z sonda standardowa oczywiście działa jak należy) , będę pisał z prośba do firmy Proscan o sprawdzenie sondy i wydania opinii na piśmie .Jeśli okaże się ,że cewka znowu jest wadliwa to będę chciał odzyskać pieniądze .Za długo już czekałem na sprawna cewkę i za dużo nerwów zjadłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2015, 23:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

folc1 napisał(a):
Minelab wypuścił x-terre z nowszym softem utrudniającym połączenie się z innymi cewkami, ale Nel coś poprawił i nowsze cewki takie jak moje tornado jest kompatybilne. Najwyraźniej masz starszą cewkę a nowszy wykrywacz. Zadzwoń do dilera Nela, podaj mu numery seryjne i wszystko Ci wytłumaczy. Pozdro

Dokładnie, miałem to samo. Niestety brak możliwości "naprawy" cewki u sprzedawcy. Musiałem ją odesłać :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 17:33 
Pułkownik
Pułkownik

Cewka jest oki i wykrywacz w porządku.

Zadzwoniłem do Pana Mikołaja, bo u niego była kupowana cewka- powiedział mi dokładnie to samo co koledzy-wynik to wymysłu firmy minelab. Zmiana miała miejsce na przełomie marca/kwietnia 2013 ( a ja mam Tereskę z maja 2013!- niezły pech!!)

No cóż , cewka idzie na sprzedaż.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 17:38 
Generał Broni
Generał Broni

Dziwisz się Minelabowi? broni się przed ukraińskim nawijaczem drutu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 17:52 
Pułkownik
Pułkownik

Jakby robili lepsze cewki to nie musieliby się posuwać to takich zagrywek.

Osobiście jestem w.... Najbardziej na siebie bo nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić kopatybilność - w końcu tylko rok różnicy między moją wykrywką a cewką - a tu proszę...

Teraz muszę sprzedać tą i cóż tu dużo mówić kupić tym razem nową u Pana Mikołaja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 18:22 
Generał Broni
Generał Broni

Już to wklejałem kiedyś opinia jednego gościa o nelach,trzeba czytać i samemu analizować,mi to dało do myślenia.
Cytuj:
Druga prawda, to ta o której ci którzy zamierzają kupić ukraińską sondę do XT a tym bardziej ci którzy już ją w naiwności swojej kupili woleliby nie wiedzieć. Te sondy dadzą nieporównanie więcej błędnych odczytów przy silniejszych sygnałach niż sondy fabryczne.
Producent wie na ile daleko można pójść z czułością sondy, żeby reszta wykrywacza pracowała poprawnie. I tej granicy nie przekracza. Ukraiński nawijacz drutu też prawie na pewno to wie. Ale nie odpowiada za cały produkt (kompletny wykrywacz), więc może sobie pozwolić na SPRZEDAŻ ZAPEWNIENIA, że jego sonda ma "lepsze" właściwości. Bo nikt go z tego nie rozliczy. Zawsze można zwalić winę na wykrywacz. Albo na operatora.
Ukraińskie sondy dadzą lepsze efekty przy bardzo spokojnym gruncie i dość czystym. W pozostałych przypadkach są nieporozumieniem. Z punktu widzenia konstrukcji wykrywacza, są one wadliwe ponieważ uniemożliwiają poprawną pracę układu. Nie ma tu ani cudu ani sprytnej sztuczki technicznej, tylko chamskie rozwiązanie siłowe, po najmniejszej linii oporu. A ponieważ nic tu nie dymi ani nie wybucha, użytk0wnik uważa, że nadal wszystko gra.
No cóż, samo nawinięcie sondy nie jest wielką sztuką a zarobić można na tym relatywnie bardzo dużo. Łakomy kąsek biznesowy dla naciągaczy. Dlatego producentów sond jest znacznie więcej niż producentów całych wykrywaczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 13:54 
Pułkownik
Pułkownik

Super wątek warty poczytania, trochę mi rozjaśnił umysł. Polowałem na nela 18,5khz , w tej sytuacji najlepszy będzie oryginał. Mój wykrywacz jest chyba z 2012-IX. to i może by działało, ale nie ma co testować.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]