Abaqus napisał(a):
Jest okazja do komentowania fajnego pozytywnego wydarzenia, a tu tylko nawalanko na prawo i, że nagrody niskie.
Wydarzenie pozytywne (w sensie zakończenia) z kilku powodów:
* wg informacji skarb nie został znaleziony wykrywaczem lecz przypadkowo - obyło się bez konsekwencji
* znalazca cieszy się z każdej nagrody, tym bardziej finansowej, bo takowej w ogóle nie oczekiwał
* wszyscy wydają się być zadowoleni...
napisał(a):
Niby pasja, niby zainteresowania, niby przyjemność z chodzenia z wykrywaczem, a w takich przypadkach wychodzi na to, że dyskutuje się ile można z "interesu" wyciągnąć. Żenada - przyznacie chyba, nie?
napisał(a):
Naczytałem się mnóstwa komentarzy na bratnich forach i portalach informacyjnych gdzie, najogólniej rzecz ujmując, znalazca jest utożsamiany z naiwniakiem..
Tu nie chodzi o "wyciąganie z interesu", tylko o uczciwość państwa wobec znalazcy i jasne, precyzyjne zasady przyznawania nagród (nie uznaniowo) oraz ich wysokości w odniesieniu do wartości rynkowej, a nie ustalanie jedynie górnej, nieprzekraczalnej granicy (żeby czasem "biedne" państwo za bardzo się nie wykosztowało, a "frajer" za dużo nie zarobił). Chyba uczciwym jest odmierzanie taką samą miarą komuś jak i sobie ( :que )
napisał(a):
Co do dużego prawdopodobieństwa zagarnięcia skarbu przez przeważającą większość, a nie przez mniejszość użytkowników Forum, to może ktoś przeprowadzi ankietę jakie macie zdanie. Jestem ciekaw wyników :D
Moim zdaniem większość jeśli coś znalazła/znajdzie, to się raczej nie ujawni. Nie dlatego, że chce zagarnąć skarb, żeby go spieniężyć, sprzedać na czarnym rynku, wywieźć za granicę albo w zaciszu własnej piwnicy lub w innym ustronnym miejscu nasycać się w dzień i w nocy jego widokiem. :zb - Wydaje się, ze nikt nie chce kłopotów z powodu dowolnej interpretacji niedoprecyzowanych przepisów "prawa" przez kogoś "życzliwego" i może w związku z tym oczekuje na "lepsze czasy" ( :que )
napisał(a):
Skąd mój pesymizm w w/w sprawie? Ile jest wątków w całej swojej masie traktujących o podobnych wydarzeniach?
Niewiele, ale może ten wystarczy:
viewtopic.php?f=63&t=130181&p=816852&hilit=artur+troncik#p816852