Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 09:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tak trudno o dobrego o dobrego fachowca.
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 10:35 
Moderator
Moderator

Zapis o "ostrzach ukrytych" w Ustawie o broni i amunicji funkcjonuje od 16 lat !
Jest pewnie reliktem prawodawstwa PRL-owskiego. Ale przecież w zeszłym roku ustawa była nowelizowana. Dlaczego wówczas nikt z Was nie podjął tematu, Panowie Bardzo Oburzeni ?

I zrozumcie wreszcie, że policja (na całe szczęście) nie jest od interpretacji prawa. Nawet tego głupiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 11:35 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
Ale przecież w zeszłym roku ustawa była nowelizowana. Dlaczego wówczas nikt z Was nie podjął tematu, Panowie Bardzo Oburzeni ?

A w jaki sposób mieliśmy podjąć? :) Zbierając podpisy pod zmianą ustawy? Żeby poszły do kosza jak te kilka milionów zebranych pod wnioskami obywatelskimi o referendum ws. emerytur czy 6-cio latków? ;) Nie oszukujmy się - w tym systemie głos obywateli liczy się tylko podczas wybierania świń do koryta (czyt. wyborów).

Nikt nie kwestionuje, że dziadek-strugacz złamał prawo. Chodzi tylko o to, że policja się ośmiesza ogłaszając zatrzymanie dziadka-strugacza jako swój sukces w sytuacji, gdy po ulicach chodzi mnóstwo prawdziwych bandziorów. Nikt nie pyta też, jakie są koszta takiej akcji (policyjne, sądowe), która w ŻADEN sposób nie poprawia bezpieczeństwa obywateli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 11:48 
Chorąży
Chorąży

Lipek napisał(a):
... policja ma chyba poważniejsze sprawy na głowie niż dziadek strugający laski z ukrytym ostrzem. Jeśli zamkną już wszystkich bandytów, zlikwidują osiedlowych dresiarzy i stadionowych huliganów, wyłapią łapówkarzy i pedofilów to wtedy mogą zabrać się za domorosłych strugaczy bojowych lasek. A na razie tylko się ośmieszają. Prawdziwi bandyci śmieją się im w twarz, więc robią wyniki na takich sprawach jak ta opisana wyżej.

Chciałem coś podobnego skrobnąć... Już nie muszę. :1

Mimo wszystko... Szanuję (po części) policję, wiem (z bezpośrednich źródeł), że mają naciski na wyrabianie statystyk, ale wiem też, że dla większości, to tylko zwykła praca, którą chcą jedynie szybko "odpękać", najlepiej bez "przeszkód" - ścigania prawdziwych przestępców - groźnych śmieci tego kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 12:44 
Moderator
Moderator

Renald napisał(a):
I zrozumcie wreszcie, że policja (na całe szczęście) nie jest od interpretacji prawa. Nawet tego głupiego.

Renald , kiedy ostatni raz byłes w WPA załatwiać cos w kwestii pozwolen ? tam można zobaczyc z bliska i całkiem na żywo "calkowity brak interpretacji prawa w wykonaniu niebieskich" :lol:

Ale poza tym pelna zgoda, jest taki zapis w UoBiA, nie wiem czy słuszny, ale jest i na tej podstawie przyczepili sie do goscia, bo niestety mieli podstawy, nie twierdzę że to jest madre ( bo nie jest ), ale tak pisze w ustawie i póki co, tego sie nie przeskoczy, gdyby gość robil miecze czy szable, pies z kulawa noga by sie nim nie zainteresował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 13:13 
Pułkownik
Pułkownik

Renald napisał(a):

Nie jest od interpretacji prawa ale chyba policjanci mają jakiś rozum i korzystają z prawa w taki sposób, żeby to miało sens i służyło czemuś pożytecznemu.
Z życia wiem, że nie każda interwencja policji kończy się zatrzymaniem, skierowaniem wniosku do sądu nawet jeśli prawo zostało złamane.

Poza tym jeśli zakładamy, że policja jest zwolniona z obowiązku myślenia to myśleć powinien sąd i w ciągu jednej rozprawy problem tego starszego pana powinien być rozwiązany dla dobra społecznego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 13:29 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
A w jaki sposób mieliśmy podjąć? :) Zbierając podpisy pod zmianą ustawy? Żeby poszły do kosza jak te kilka milionów zebranych pod wnioskami obywatelskimi o referendum ws. emerytur czy 6-cio latków? ;) Nie oszukujmy się - w tym systemie głos obywateli liczy się tylko podczas wybierania świń do koryta (czyt. wyborów).
Akurat przy nowelizacji tego aktu prawnego środowiska strzelców i kolekcjonerów co nieco od siebie dołożyły. Udało się połowicznie, ale w odróżnieniu od poprzedniej wersji Ustawy, treści nie tworzyli wyłącznie funkcjonariusze.

PS. Widzę Lipku, że sprawa emerytury bardo leży Ci na sercu. Obawiam się jednak, że gdy będziesz w odpowiednim wieku (czyli jeszcze bardzo długo nie), częściej przyznawana będzie eutanazja niż emerytura. Wiec nie miej złudzeń. :666

jwaldek napisał(a):
Poza tym jeśli zakładamy, że policja jest zwolniona z obowiązku myślenia to myśleć powinien sąd i w ciągu jednej rozprawy problem tego starszego pana powinien być rozwiązany dla dobra społecznego.
I tutaj pełna zgoda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 13:39 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):

PS. Widzę Lipku, że sprawa emerytury bardo leży Ci na sercu. Obawiam się jednak, że gdy będziesz w odpowiednim wieku (czyli jeszcze bardzo długo nie), częściej przyznawana będzie eutanazja niż emerytura. Wiec nie miej złudzeń. :666

Ja złudzeń co do emerytury nie mam i nigdy nie miałem. Kradzione mi co miesiąc pieniądze to tylko cyferki na czyimś komputerze w ZUSie, które w dowolnej chwili mogą zniknąć (jak te z OFE) - "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi"? :) Ale to temat na inną dyskusję w innym miejscu :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 18:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Może zamiast komentowania wypowiedzi innych, jedno pytanie. Jak, według was, zamierzali tego używać klienci tego specjalisty - podobno w większości starsze osoby? Do czego i w jakich konkretnie sytuacjach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 19:15 
Generał Broni
Generał Broni

Może do obierania jabłek, skrobania ryb, czyszczenia paznokci albo drapania się po zadku. Co za różnica? Nie powinno to nikogo obchodzić, dopóki nie użyliby tego niezgodnie z prawem. Czy dla Ciebie nóż jest tylko narzędziem zbrodni? Chyba naprawdę kroisz chleb łokciem ;) :piwo

Nie trzeba też mieć bujnej wyobraźni żeby wyobrazić sobie, że właściciele "zabójczych" lasek chcieli po prostu czuć się bezpieczniej na ulicach pełnych zdemoralizowanej hołoty. Bo nie mogą liczyć na pomoc policji, która w tym czasie nabija statystyki łapaniem śmiertelnie niebezpiecznych dziadków-strugaczy bojowych lasek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 19:37 
Pułkownik
Pułkownik

Drucik napisał(a):
Może zamiast komentowania wypowiedzi innych, jedno pytanie. Jak, według was, zamierzali tego używać klienci tego specjalisty - podobno w większości starsze osoby? Do czego i w jakich konkretnie sytuacjach?

to w większości ozdobne laski, pewnie głównie jako gadget, podobnie jak kupuje się szable , miecze itp , wiszą na ścianie, nikt ich nie używa do rozpruwania osoby na ulicy.
czy ktoś kogoś pyta o to po co są kupowane miecze, szable, toporki, młoty, noże rzeźnickie i inne potencjalnie zabójcze przedmioty?

nadmierna kontrola państwa nad obywatelami to fatalny błąd, ograniczenie wolności w imię tego, że "urzędnik wie lepiej". w imię takich durnych przepisów kara się dziadka za ozdobną laskę z ostrzem, kara się babcię za nielegalny handel alkoholem gdy sąsiadowi sprzedaje nalewkę z głogu zerwanego w ogrodzie, cenzuruje się internet w imię walki z hazardem i pedofilią a planach są kolejne przepisy karania za "nielegalne naprawianie samochodów" (tak są plany że legalnie będzie można naprawiać samochody tylko w ASO) w imię walki o bezpieczeństwo na drogach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 19:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zdaje się koledzy, że potrzeba wolności dominuje u was nad realizmem. Nie umiecie odpowiedzieć konkretnie na proste pytanie - do czego i w jakiej sytuacji ktoś miałby tego użyć. Zamiast tego ponawiacie swoje wywody o wolności i kontroli państwa nad niewinnymi obywatelami. Odpowiedzi kolegi Lipka mogą tylko śmieszyć - jakie starsze osoby kupują takie laski jako gadżet? I co to konkretnie znaczy poczuć się bezpieczniej na ulicy?

Co do narzędzi mordu - nie boję się innych, nie przeszkadzają mi pozwolenia na broń krótką ani myśliwską i nie interesuję się, komu są wydawane. Natomiast co do wolności, zacytuję najbardziej nielubianego przeze mnie polityka (robię to z bólem :D ): "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". W tym jednym się z tym oszołomem zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 20:18 
Pułkownik
Pułkownik

Drucik napisał(a):
Zdaje się koledzy, że potrzeba wolności dominuje u was nad realizmem. Nie umiecie odpowiedzieć konkretnie na proste pytanie - do czego i w jakiej sytuacji ktoś miałby tego użyć. Zamiast tego ponawiacie swoje wywody o wolności i kontroli państwa nad niewinnymi obywatelami. Odpowiedzi kolegi Lipka mogą tylko śmieszyć - jakie starsze osoby kupują takie laski jako gadżet? I co to konkretnie znaczy poczuć się bezpieczniej na ulicy?

Co do narzędzi mordu - nie boję się innych, nie przeszkadzają mi pozwolenia na broń krótką ani myśliwską i nie interesuję się, komu są wydawane. Natomiast co do wolności, zacytuję najbardziej nielubianego przeze mnie polityka (robię to z bólem :D ): "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa". W tym jednym się z tym oszołomem zgadzam.

Ja jestem realistą. Napisałem dokładnie do czego te laski - to gadget ozdobny, kupowany głównie przez starsze zamożne osoby - do czego będą użyte - do wiszenia na ścianie, nie było sytuacji w współczesnej Polsce aby ktoś użył tego do przestępstwa.

Co do "Wolność twojej pięści jest ograniczona bliskością mojego nosa" to zgadzam się z tym ale nikt nie zakazuje ci pięści posiadać i ich zaciskać dopóki masz je przy sobie, możesz nawet walnąć się pięścią w swój nos i złamać go jak tylko ci się podoba. Nie musisz też posiadać licencji, pozwolenia ani szkolenia na posiadanie pięści, nikt nie pyta Cię też do czego i w jakiej sytuacji użyjesz pięści.

Od lat mam doczynienia z prawnikami i urzędnikami bo są oni moimi stałymi klientami i wiem, że o wiele więcej osób popełniło samobójstwo z powodu urzędników niż przyniosły pożytku ich przepisy i kontrola tego co i jak mogą robić obywatele. Współczesne prawo jest mocno przeregulowane zwłaszcza w naszym kraju gdzie bardzo często brakuje urzędnikom zdrowego rozsądku. Każdy z moich zaprzyjaźnionych prawników mówi mi, że w Polsce jest nadmierna kontrola i nadmierne starania kontroli nad życiem obywateli, zbędne, niepotrzebne, nieżyciowe przepisy i traktowanie wszystkich jako potencjalnych przestępców.

Mamy zasadę „dura lex, sed lex” z drugiej strony mamy zdrowy rozsądek i w prawie zasadę "znikomej szkodliwości społecznej ", która oznacza, żeby nie karać ludzi za drobne wykroczenia, jeśli „dobrze rokują”, wykazują skruchę, nikt nie ucierpiał fizycznie i psychicznie w wyniku ich działań, a ewentualne straty materialne są śladowe. W tym przypadku wszystkie te elementy są spełnione. W takich sytuacjach powinno się sprawy albo umarzać, albo kończyć napomnieniem czy też pouczeniem oskarżonego. Powinno się to też odbywać natychmiast, bez niepotrzebnej zwłoki, bez dręczenia obywatela procesem trwającym kilka-kilkanaście lat. Moim zdaniem tu w tej sytuacji, jeśli bron nie była wytwarzana celowo do użycia w przestępstwie to dziadek powinien dostać upomnienie i zapłacić zaległy podatek za niezgłoszone dochody.

Bez odrobiny zdrowego rozsądku prawo nie ma sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 20:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kolego jwaldek - nie mam nic przeciwko ozdobom "na ścianę". Czy to stary czarnoprochowiec, czy laska ze szpadą, czy cokolwiek innego - wolnoć Tomku w swoim domku. Jeżeli jest kolega pewien, że to były wyroby artystyczne do takiego celu, to nie zamierzam rozwijać tematu.
Co do nadmiernej kontroli - zgoda.
Pozdrawiam. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

Zabory minęły, okupacja minęła (jedna i druga), ale nieodwracalne zmiany w społeczeństwie jak widać zostały. Ostatnio przeczytałem gdzieś mądre zdanie: w tym kraju mieszka kilkadziesiąt procent Polaków. Reszta to "tutejsi".
Nic dodać, nic ująć. Syndrom niewolnika nadal dominuje.

Kończę i pozdrawiam, także "tutejszych" :)

P.S. Kol. Drucik - naprawdę że czujesz się niebezpiecznie z powodu kilku dziadków chodzących po ulicy z nożykami schowanymi w laskach? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2015, 20:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Lipek napisał(a):
Zabory minęły, okupacja minęła (jedna i druga), ale nieodwracalne zmiany w społeczeństwie jak widać zostały. Ostatnio przeczytałem gdzieś mądre zdanie: w tym kraju mieszka kilkadziesiąt procent Polaków. Reszta to "tutejsi".
Nic dodać, nic ująć. Syndrom niewolnika nadal dominuje.

Kończę i pozdrawiam, także "tutejszych" :)

P.S. Kol. Drucik - naprawdę że czujesz się niebezpiecznie z powodu kilku dziadków chodzących po ulicy z nożykami schowanymi w laskach? :)

Już ci napisałem, że się nie boję ludzi. Potrafię podejść do grupy kilku osób po alkoholu i zwrócić im grzecznie uwagę, jeżeli się chamsko zachowują w miejscu publicznym. Wcale nie dlatego, żebym umiał się świetnie bić.

Co do reszty - fakt, w tym kraju pozostało już niewiele osób, dla których wolność to głównie swoboda machania szabelką. Selekcja naturalna działa - i słusznie. Pozdrawiam "Polaków" na wymarciu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]