vulpes napisał(a):
ALNAR napisał(a):
Nie ma takiej potrzeby,skoryguj grunt,optima będzie mniej stabilna ale na pewno głębsza :) .Pozdrawiam.
Robiłem testy i nie uważam, żeby korygowanie balansu coś wnosiło, w niektórych testach wręcz pogarszało wykrywalność dźwiękową. Faza gruntu w testach to w przybliżeniu -85, korygowane w stronę zera nawet do - 82 często pogarszały jakość dźwięków na monety z pogranicza zasięgu (5 groszy - 28 cm), w drugą stronę to samo. Mam miejscówki przeszukane centymetr po centymetrze i już tylko głębokość coś pomoże.
Kolega nie doczytał chyba wszystkich moich postów w tym temacie.Pisałem już,iż zbyt duża korekta niczego nie wnosi,a wręcz pogarsza sprawę.Ja kiedyś zasugerowałem się wypowiedziami kolegi Cheetach,który to pisał o korekcji ręcznej przy chodzeniu w trybie mix.Pisał o korygowaniu o 1,5 max 2,0.Zastosowałem to w przypadku chodzenia w dynamiku i w moim przypadku się sprawdzało(ja przy średniej -85,skorygowałbym na -83,5).Optima to nie jest sprzęt do głębokiego kopania.Dzięki wysokiej częstotliwości,można nią wyłuskać każdą drobinkę z gleby,posiada też bardzo dobrą separację,jednak nie należy do sprzętów głębokich.Jeśli ktoś myśli o głębszym kopaniu to polecam przeskok na argo,ale tu już nie będzie tak stabilnie,a kolorki z pewnej warstwy gleby nie będą już tak czytelne.No cóż coś za coś.Wybór zawsze należy do nas.Ja obecnie mam argo,ale dałbym wiele żeby Imć Arkadiusz połączył te dwa wykrywacze(nie trzeba by wtedy posiadać obu).Pozdrawiam.