Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 11:30 
Kapral
Kapral

Witam. Mam prośbę. Przebrnąłem przez wszystkie strony wątku i mi się namotało. Czy mógłby któryś z doświadczonych kolegów w Optimie zebrać co można sensownego trafić w poszczególnych przedziałach Id mniej więcej. np 35-45, 45-55... itp.
Ja jak na razie wszystko co wyciągnąłem to 60-70, choć kopię wszystko. Optę ustawioną mam na 5 tonów co bardzo pomaga przy słuchowej identyfikacji. Ale moneta to zawsze ten sam dźwięk u i podobne Id 60-70 czy to srebrne 5gr z 1840 czy wielka 3kopiejówka z 1900. A może nie mam szczęścia do innych rzeczy. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 11:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moja rada to nie patrzeć na id ;) skup się tylko na dźwiękach... słabe srebra będą biły w przedziale 40/45, myślę, że 3 dźwięki wystarczą. maskowanie 2 dysk 20 czułość max.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 12:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ALNAR napisał(a):
Nie ma takiej potrzeby,skoryguj grunt,optima będzie mniej stabilna ale na pewno głębsza :) .Pozdrawiam.

Robiłem testy i nie uważam, żeby korygowanie balansu coś wnosiło, w niektórych testach wręcz pogarszało wykrywalność dźwiękową. Faza gruntu w testach to w przybliżeniu -85, korygowane w stronę zera nawet do - 82 często pogarszały jakość dźwięków na monety z pogranicza zasięgu (5 groszy - 28 cm), w drugą stronę to samo. Mam miejscówki przeszukane centymetr po centymetrze i już tylko głębokość coś pomoże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 13:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Po korekcji gruntu optima jest bardziej czuła na żelazo i je sygnalizuje, zmienia się też trochę barwa dźwięków na przedmioty które zalegają na granicy zasięgu.... czy jest głębsza? szczerze to nie wiem, co do przechodzonej miejscówki, to nie tylko głębokość da efekt, ale też chodzenie po niej w różne strony i czasem ( chodź tego raczej nie stosuje) pokopać trochę duszków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 15:54 
Kapral
Kapral

Napisałem przecie, że identyfikuje dźwiękowo, ale sprawdzam potem Id żeby potwierdzić. Problem w tym że słabego srebra jeszcze nie wykopałem (czy to takie popierdywanie jak przy folijce od papierosów?).
Moje pytanie/prośba dotyczyło co w jakim przedziale można trafić. Wiem że 35-45 słabe srebra, wiem że większość monet to 60-70. Ale Nie mam pojęcia co pomiędzy 45-60. A powyżej 71 to same polmosy i śmieciowe blaszki.
Proszę zatem o uzupełnienie ww. przedziałów. Bo nie wiem czy te id (u mnie ustawione odrębne dźwięki) warto kopać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 15:59 
Pułkownik
Pułkownik

vulpes napisał(a):
ALNAR napisał(a):
Nie ma takiej potrzeby,skoryguj grunt,optima będzie mniej stabilna ale na pewno głębsza :) .Pozdrawiam.

Robiłem testy i nie uważam, żeby korygowanie balansu coś wnosiło, w niektórych testach wręcz pogarszało wykrywalność dźwiękową. Faza gruntu w testach to w przybliżeniu -85, korygowane w stronę zera nawet do - 82 często pogarszały jakość dźwięków na monety z pogranicza zasięgu (5 groszy - 28 cm), w drugą stronę to samo. Mam miejscówki przeszukane centymetr po centymetrze i już tylko głębokość coś pomoże.

Kolega nie doczytał chyba wszystkich moich postów w tym temacie.Pisałem już,iż zbyt duża korekta niczego nie wnosi,a wręcz pogarsza sprawę.Ja kiedyś zasugerowałem się wypowiedziami kolegi Cheetach,który to pisał o korekcji ręcznej przy chodzeniu w trybie mix.Pisał o korygowaniu o 1,5 max 2,0.Zastosowałem to w przypadku chodzenia w dynamiku i w moim przypadku się sprawdzało(ja przy średniej -85,skorygowałbym na -83,5).Optima to nie jest sprzęt do głębokiego kopania.Dzięki wysokiej częstotliwości,można nią wyłuskać każdą drobinkę z gleby,posiada też bardzo dobrą separację,jednak nie należy do sprzętów głębokich.Jeśli ktoś myśli o głębszym kopaniu to polecam przeskok na argo,ale tu już nie będzie tak stabilnie,a kolorki z pewnej warstwy gleby nie będą już tak czytelne.No cóż coś za coś.Wybór zawsze należy do nas.Ja obecnie mam argo,ale dałbym wiele żeby Imć Arkadiusz połączył te dwa wykrywacze(nie trzeba by wtedy posiadać obu).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 16:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

prete napisał(a):
A powyżej 71 to same polmosy i śmieciowe blaszki.

W tym przedziale większe sreberka biją, także kopać trzeba każdy stabilny sygnał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 16:17 
Generał Broni
Generał Broni

Dla przykładu 3 cm średnicy srebro dało stabilne wskazanie ok 66 i na pewno powyżej 71 to nie tylko śmieci i polmosy. Powyżej 71 pokazuje często większy mosiądz i miedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 22:59 
Kapral
Kapral

5-cio markówki, 10zł międzywojenne od 72-76;) sprawdzone w glebie...ładny silny sygnał :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 23:04 
Kapral
Kapral

No właśnie pożyczyłem srebrne monety grube i rzeczywiście ćwierka b. wysoko i Id na 71 inne na 75, a najgrubsza 78. Tylko dostępu do tych lichych nie mam. Popierdują jak pazłotka i folijki?
Zauważyłem za to że monety na przemiataniu tyłem cewki to dźwięk się załamuje ale cały czas jest wysoko (polmosy też) ale kapsle od piwa i niektóre blachy bezużyteczne na końcu cewki załamują się i wpadają w żelaz. To naprawdę pomaga, ale jeszcze sprawdzam.
Macie szanowni koledzy jakieś inne triki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 00:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego - wszystkie monety mogą dać dowolne ID - nie ma reguły - zależy od głębokości i ułożenia w glebie. Dla dużej DD można przyjąć, że monety wskazywane do 16 cm mają wysokie ID - powyżej 50. Dla głębszych wskazań to już loteria, musisz kopać wszystkie powtarzalne sygnały. Regułą jest także, że jeśli masz powtarzalny, wysoki sygnał a pinpoint wskazuje inne miejsce zalegania przedmiotu to na 90 % znalazłeś duże skorodowane żelazo.
Podsumowując:
Na nowej miejscówce kopiesz wysokie sygnały.
Jeśli coś znalazłeś - kopiesz wszystko powyżej 20 jeśli masz powtarzalny sygnał i pinpoint wskazuje w punkt tak jak tryb dynamiczny.
ps.
Ale jeśli źle dostroisz do gruntu to już te reguły przestają obowiązywać :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 06:37 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
...Ale jeśli źle dostroisz do gruntu to już te reguły przestają obowiązywać :).
:1 i tu jest pies pogrzebany jeśli chodzi o właściwe id

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 09:22 
Kapral
Kapral

No cóż, ja ustawiam dyskryminację na 15 i sygnał powtarzalny na 25, dźwięk brzydki na żelazo, kopię a tu :usta . Najlepsza dyskryminacja i id ma mój szpadelek, optima się chowa :lol: Trzymaj się zasady że to ty decydujesz jaki sygnał kopiesz a nie optima, przekłamanie id i dźwięku zależy od dostrojenia, głębokości, zaśmiecenia terenu, położenia fancika (leży płasko, na sztorc itp.), ogólnie ja kopie wszystko co daje mi choć cień szansy że to co pod cewką to nie śmieć. Nie wiem czy jest to spowodowane moją zachłannością i czy może ciekawością.... :hahaha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 09:37 
Pułkownik
Pułkownik

kaday napisał(a):
No cóż, ja ustawiam dyskryminację na 15 i sygnał powtarzalny na 25, dźwięk brzydki na żelazo, kopię a tu :usta . Najlepsza dyskryminacja i id ma mój szpadelek, optima się chowa :lol: Trzymaj się zasady że to ty decydujesz jaki sygnał kopiesz a nie optima, przekłamanie id i dźwięku zależy od dostrojenia, głębokości, zaśmiecenia terenu, położenia fancika (leży płasko, na sztorc itp.), ogólnie ja kopie wszystko co daje mi choć cień szansy że to co pod cewką to nie śmieć. Nie wiem czy jest to spowodowane moją zachłannością i czy może ciekawością.... :hahaha

Raczej roztropnością i wyczuciem.Po prostu Waszmość Pasjonacie łapiesz szybko to,do czego niektórzy dochodzą latami :roll: :) .Powodzenia więc życzę i wytrwałości w dążeniu do celu :1 .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 16:54 
Generał Broni
Generał Broni

Koledzy jakoś tamten temat przeszedł bez specjalnego odzewu: viewtopic.php?f=145&t=153381 więc może tutaj ktoś się wypowie. Wiem, że kilka osób zamieniała Optimę na Argo i odwrotnie. Czy rzeczywiście nawet na tych drobinkach Argo wygrywa ? Nie tylko, że je widzi, ale do tego głębiej ?

Robiliśmy raz test mini złotego kolczyka Argo z cewką CC widział, Optima zero odzewu. Lekko wtedy zwątpiłem, a teraz to już całkiem.

Orientuje się ktoś czy producent przewiduje przeprogramowanie elektroniki z Optimy na Argo ? Wiadomo, że do tego dochodzi cewka, ale chyba to możliwe ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]