Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaka wykrywka po optimie
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 20:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja bardzo dobrze rozumiem, że wszelkie klony Tesoro, Goldmaxxa itp są bardzo dobre. Proszę tylko zaproponować mi sensowny sposób na wyciąganie takim sprzętem monet z drogi na której 3 krasnoarmijców opróżniło na przestrzeni 50 metrów po jednym magazynku bębnowym od pepeszy.
Każdy z piewców tych sprzętów po godzinie grzebania na jednym metrze kwadratowym zawinie ten sprzęt o drzewo. Taka sytuacja nie jest tylko teoretyczna ale dość często spotykana w naszym pięknym kraju.
Dlatego też mimo, że na dobrych miejscówkach kopię każdy powtarzalny sygnał i nie używam monitorka, to jednak nie zrezygnuję z wyświetlacza i nie zrezygnuję z pinpointa w spuście. Dlatego też po optimie będzie albo White's MXT all pro albo Spectra VX3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 20:25 
Major
Major

barera napisał(a):
Jaki tejon do optimy.... ja Was proszę ....

Potwierdzam, miałem tejona jak barera miał optimę (płakać się chciało :x ). Sprzęt fajny, ale do optimy wiele brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 20:29 
Podporucznik
Podporucznik

Vulpes jest na yt taki test separacji Deusa z cewka 9 i Golden Maska z cewka chyba 12, wiec nie jest on raczej miarodajny. Pewnie przy porownaniu cewek 9 cali oba sprzety bylyby podobne. Jak chcesz Deusa, to przeczytaj watki o ustawieniach i kupujac lite niech sprzedawca lub jakis kolega wgra ci twoje programy i wtedy bedzie w miare ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 22:34 
Major
Major

kgrl napisał(a):
Vulpes jest na yt taki test separacji Deusa z cewka 9 i Golden Maska z cewka chyba 12, wiec nie jest on raczej miarodajny.

Ten test jest do bani, bo deus był testowany tylko na fabrycznych programach
A GM nie dość że z większą cewką to i ustawiany był pod dany grunt ręcznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 23:33 
Podporucznik
Podporucznik

Gigo75 nie wiedzialem, ze im wieksza cewka tym lepsza separacja, ale dzieki ze mnie oswieciles, moze nawet zaczne chodzic na smietniki z rama...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 23:52 
Generał Broni
Generał Broni

wopaw napisał(a):
Ja bardzo dobrze rozumiem, że wszelkie klony Tesoro, Goldmaxxa itp są bardzo dobre. Proszę tylko zaproponować mi sensowny sposób na wyciąganie takim sprzętem monet z drogi na której 3 krasnoarmijców opróżniło na przestrzeni 50 metrów po jednym magazynku bębnowym od pepeszy.
Każdy z piewców tych sprzętów po godzinie grzebania na jednym metrze kwadratowym zawinie ten sprzęt o drzewo. Taka sytuacja nie jest tylko teoretyczna ale dość często spotykana w naszym pięknym kraju.
Dlatego też mimo, że na dobrych miejscówkach kopię każdy powtarzalny sygnał i nie używam monitorka, to jednak nie zrezygnuję z wyświetlacza i nie zrezygnuję z pinpointa w spuście. Dlatego też po optimie będzie albo White's MXT all pro albo Spectra VX3.

Kiedyś też chodziłem z wykrywką z telewizorkiem miedzy pepeszami nie kopiąc ich jakież moje było zdziwienie jak innemu koledze który kopał te pepeszki bo nie miał monitorka zaczęła wychodzić drobna biżuteria :) aż sprawdziłem i ku mojemu zaskoczeniu sygnał na srebrną biżuterie był identyczny jak na pepesze :( Drugi przykład gdzie chodziłem z telewizorkiem nie kopiąc pepesz teraz odwiedziłem z Gm i po czwartej pepeszce złoty pierścionek z brylancikiem :D na marginesie w Gm pinpoint jest w ogóle niepotrzebny nawet na największej cewce jest to cholernie szybki i dokładny wykrywacz.Nie jest też żadnym klonem Tesoro ,notabene Rutus jest klonem whitesa xlt przynajmniej z budowy i jakoś nikomu to nie przeszkadza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 08:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):
Każdy z piewców tych sprzętów po godzinie grzebania na jednym metrze kwadratowym zawinie ten sprzęt o drzewo.

Filozofia budowy takich wykrywaczy jest znana od dawna i dość prosta. Duża cewka, wysoka częstotliwość, duży prąd na cewkę i mamy duże zasięgi. Niestety przy prostym analogu idzie to wszystko kosztem dyskryminacji. Więc jednemu się taki wykrywacz sprawdzi, innemu nie. Masz czyste pola, lączki to będzie dobrze, masz śmietnik to nie będzie już fajnie, masz pozycje z setkami odlamków i lusek- masz przes..ane. Wykrywacz dobieramy pod teren, upodobania i specyfikę poszukiwań. Dlatego uważam, ze należy mieć ich kilka. Coś co się sprawdzi w Bieszczadach, nie koniecznie się sprawdzi w Malopolsce. Cos co sie podoba Mietkowi, nie będzie pasowlao Andzejowi. Więc te wszelkie testy, można sobie wsadzić w buty i trzeba testować samemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 14:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Kiedyś też chodziłem z wykrywką z telewizorkiem miedzy pepeszami nie kopiąc ich jakież moje było zdziwienie jak innemu koledze który kopał te pepeszki bo nie miał monitorka zaczęła wychodzić drobna biżuteria :) aż sprawdziłem i ku mojemu zaskoczeniu sygnał na srebrną biżuterie był identyczny jak na pepesze :( Drugi przykład gdzie chodziłem z telewizorkiem nie kopiąc pepesz teraz odwiedziłem z Gm i po czwartej pepeszce złoty pierścionek z brylancikiem :D

Ale to co napisałeś nie odpowiada na moje pytanie! Fajnie, że po godzinie kopania pepesz wyszła Ci biżuteria ale co byś zrobił jak po dwóch dniach kopania pepesz nic by nie wyszło?
Widząc, że na obszarze poszukiwań są jednorodne śmieci możesz mając ekran ŚWIADOMIE odrzucić identyfikację numeryczną w zakresie tego śmiecia i sprawdzić czy w ogóle jest sens w danym miejscu kopać. Jeśli wyskakuje coś fajnego to niestety ryjesz wszystko, jeśli nic ciekawego Ci nie wyskoczy to z dużą dozą prawdopodobieństwa możesz uznać, że nie ma sensu tracić czas w tym miejscu. Oczywiście możesz w ten sposób coś pominąć.
Cytuj:
na marginesie w Gm pinpoint jest w ogóle niepotrzebny nawet na największej cewce jest to cholernie szybki i dokładny wykrywacz.

Jeśli kopiesz wszystko to pin point rzeczywiście jest Ci niepotrzebny, ale w takim razie może lepiej i taniej kupić jakieś duże sito? :D
Pin point daje poza informacją o bardzo dokładnym miejscu zalegania fanta, także inne informacje takie jak przybliżony kształt i przybliżoną głębokość zalegania fanta ale zapewne nigdy do takiej wprawy w posługiwaniu się telewizorkiem nie doszedłeś.
Cytuj:
Nie jest też żadnym klonem Tesoro ,notabene Rutus jest klonem whitesa xlt przynajmniej z budowy i jakoś nikomu to nie przeszkadza :)

Czy miałem wymieniać wszystkie podobne do siebie modele wykrywaczy - akurat GM nie jest jedyny i na tle innych podobnych wyróżnia się tylko ilością bezgranicznie zapatrzonych w ten wykrywacz użytkowników. Rozumiem, że to z jakim zacięciem udowadniasz wyższość GM nad innymi wykrywaczami nie jest spowodowane żadnymi dodatkowymi korzyściami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Wcale nie udowadniam z zacięciem tylko takie są fakty przekonał się o tym kolega z deusem i drugi z argo,do tego u nas w grupie już coraz więcej analogów doszły też jeszcze trzy xp goldmaxy koledzy zrezygnowali tez z telewizorków i są bardzo zadowoleni :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 maja 2015, 23:48 
Generał Broni
Generał Broni

Goldmaxx ma wyższą częstotliwość od Optimy - 18 kHz, czy mimo to jest głębszy ? Cewka jest chyba porównywalna do 29DD ?

Teraz całkiem ładnie staniały i mają sztycę jak Deus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2015, 09:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli chodzi o pepeszki to tak naprawde nikt nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić na podstawie id cyfrowego ze ma się właśnie do czynienia z pepeszką , ponieważ one naprawdę różnie biją . Wchodząc na stanowiska Rosyjskie trzeba być cierpliwym , nie
.stety ani deus czy optima i żaden inny wykrywacz nam w tym nie pomogą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2015, 12:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tur napisał(a):
takie są fakty przekonał się o tym kolega z deusem i drugi z argo

Zauważyłem, że kolega cały czas porównuje swojego GM do Rutusów na podstawie Argo (co jest błędem), a tymczasem ja przesiadając się z Argo na Optimę (bo o niej tu mowa) zwiększyłem wykrywalność kilkunastokrotnie na drobne monety i podobnie by miał ktoś kto przesiada się z Argo na GM. Powstaje zasadnicze pytanie co dostaniemy przesiadając się z Optimy na GM...? Jakoś nikt nigdy nie zrobił testów porównawczych tych dwóch maszynek na polu testowym i w terenie. Brat MIH dobrze kombinuje zadając pytanie o wyższości 18 khz nad 16 jakie ma optima.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 08:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co byście wybrali Golden Mask 4 wd czy deus lite?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 13:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

vulpes napisał(a):

Optime.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 16:13 
Moderator
Moderator

vulpes napisał(a):

Jeśli szukasz w miejscach zaśmieconych żelazem to Deus , również deus jeśli chcesz eksperymentować z wykrywaczem i mieć platformę do przyszłościowych upgradów , również jeśli lubisz dyskutować na forach internetowych - bo o deusie można dyskutować bardzo dużo ( może ktoś się z tego zaśmieje ale mimo wszystko uważam że to również ważne ) , deus jeśli lubisz mieć stabilny , doskonale zaprojektowany , wygodny i wykonany z materiałów najlepszej jakości wykrywacz .

GM4 jeśli potrzebujesz "mocy" i głębokości , nie przepadasz za studiowaniem for internetowych i eksperymentowaniu z ustawieniami , jeśli wykrywacz jest dla ciebie bardziej narzędziem i jesteś bardziej ukierunkowany na fanty a nie na zabawę z wykrywaczem , jeśli nie lubisz słuchawek , jeśli jesteś w stanie zaakceptować chwilowe niestabilności i wzbudzanie się sprzętu , jeśli koledzy w okolicy mają sprzęty po parę tysi i chcesz ich przeskoczyć za małe pieniądze :lol: , jeśli twoja technika kopania to wydobywanie całego kolorku z gleby ( wyświetlacz jest dla ciebie zbędny ) .

Na razie tyle mi przyszło do głowy , byłem użytkownikiem i właścicielem dwóch deusów i czterech wykrywaczy Golden Mask z 4 cewkami różnych typów ale jeśli zapytasz mnie co bym wybrał to pewnie bym napisał że nie wiem , wybieraj wg. gustu bo oba to bardzo dobre wykrywacze i wszystko zależy od tego czy się dogadacie .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]