Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 21:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pieczęć lakowa,zapinka i parę innych
PostNapisane: środa, 27 maja 2015, 10:32 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...zabytki archeologicznych poddaje konserwacji, a nie restauracji :666 . Pucując, czy prostując takie zabytki wykazują się zwykłą głupotą i brakiem wiedzy. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 maja 2015, 14:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zgoda, frank, odnośnie pucowania czy prostowania, bo to nieodwracalna ingerencja. Ale nałożenie powłoki, którą można usunąć to co innego. Oczywiście zakładam, że właśnie tak postąpił konserwator.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 maja 2015, 14:16 
Weteran
Weteran

e tam, ortodoksi, złote wygląda ładniej, oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie kopii i położenie obok oryginału

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 maja 2015, 18:50 
Generał Broni
Generał Broni

W tekście napisano „w stanie po konserwacji”, czyli można wnioskować, że wypucowali oryginał.

...czytając raport NIK „Informacja o wynikach kontroli ochrony i udostępniania zasobów muzealnych w Polsce”, czy o kreatywnej inwentaryzacji w muzeach, czy wewnętrznych kradzieżach w muzeach, wątpliwości nasuwają się same.
...czy po takim wypucowaniu przedmiotu, jak na zdjęciu, jest możliwość określenia, czy mamy do czynienia z oryginałem, czy falsyfikatem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 21:42 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
W pierwszej chwili myslałem że ta zawieszka to złoto , ale póżniej doczytałem że to mosiądz :)
Ale mimo to troszke przesadzili z tą polerką !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 00:31 
Moderator
Moderator

Barbarzyńcy, wszystko tak w Stargardzie polerują? Jeśli chce się mieć w gablotce przedmiot piękny i błyszczący, jak w epoce, to się robi kopię.
Ten konserwator powinien ogórki konserwować a nie zabytki :666
Mam nadzieję że pieczęć oszczędził...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 13:07 
Generał Broni
Generał Broni

...słyszałem też o takich przypadkach, że zabytki ulegały całkowitemu unicestwieniu podczas konserwacji, coś jakby wyparowywały w kąpielach, które miały je ratować.

...delikatnie zapytam, czy ten wypolerowany przedmiot jest jeszcze oryginałem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 19:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przesłałem do muzeum w Stargardzie pytanie odnośnie konserwacji zawieszki. Oto fragment odpowiedzi:
Cytuj:
Dzień dobry,

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że bardzo mi miło, że zwraca się Pan z pytaniami odnośnie konserwacji. Z góry przepraszam za prawdopodobnie zbyt długą wypowiedź.

Zawieszka pochodzi z wolnego znaleziska z okolic Stargardu Szczecińskiego. Została znaleziona przez pasjonata historii i archeologii. Przekazana do Muzeum, jako dar już po, jak to można ująć w tym wypadku, jakieś „domowej konserwacji”. W załączniku przesyłam zdjęcie. Niestety nie wiem, w jakim stanie była po wydobyciu, nie dysponujemy żadnym materiałem fotograficznym. Zawieszka jest wykonana z brązu. Kiedy trafiła do mnie był oczyszczona z wierzchnich warstw ziemi i brudu (pewnie, jaką szczotką czy pędzlem z grubym włosiem), a następnie pokryta warstwą benzyny i prawdopodobnie taniny tworzącą na powierzchni coś na kształt ciemnego czarno - czerwonego "gluta". Nałożenie tych warstw spowodowało konsolidację nawarstwień korozyjnych z patyną, której po tym zabiegu nie było nawet widać, a przedmiot był szorstki w dotyku. Ten zabieg przyczynił się do zniszczenia patyny, a nie jej zachowania. Dodatkowo spowodowało reakcję nawarstwień z podłożem eksponatu. Niestety nie mogę odpowiedzieć, jakimi względami było podyktowane takie potraktowanie obiektu. W związku z tym musiałam usunąć powłoki, którymi został wtórnie przykryty, następnie przedmiot został oczyszczony do oryginalnej warstwy opracowania, nie był pokrywany żadną złotą powłoką - przedmiot nie był złocony ani chemiczne ani elektrochemicznie. Nawet nie byłoby podstawy do złocenia, ponieważ nie zachowały się, żadne ślady złota - to już byłby domysł. Decyzja o oczyszczenie do pierwotnej powierzchni opracowania została podjęta na skutek konieczności usunięcia wtórnych nawarstwień „zabezpieczających” naniesionych na obiekt, ich konsolidacji z patyną oraz strukturą eksponatu. Brąz po oczyszczeniu, odtłuszczeniu powierzchni, przetarciu bawełnianą szmatką i nałożeniu powłok zabezpieczających może czasem imitować połysk złota. Oczywiście można było go spatynować, ale nie chciałam tego robić, ponieważ uważam, że lepiej w zaistniałej sytuacji pokazać oryginalną powierzchnię opracowania eksponatu niż przekłamać fałszywą patyną.

Program prac był następujący:
1. Chemiczne i mechaniczne oczyszczenie z powłok pokrywających wtórnie przedmiot (użytych przez poszukiwacza).
2. Oczyszczenie chemiczne obiektu - kąpiel w roztworze NAOH z winianem sodowo – potasowym.
3. Neutralizacja działania kwasu poprzez kąpiel w wodzie destylowanej.
4. Odtłuszczenie powierzchni acetonem.
5. Nałożenie inhibitora korozji – 1% Benzotriazolu w etanolu.
6. Zabezpieczenie poprzez nałożenie powłok antykorozyjnych –10% Paraloidu B44 w toluenie.

Jeśli chodzi o kwestię patyny to w Instytucie Konserwacji na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, na którym studiowałam od lat toczy się debata, (ale również w innych ośrodkach akademickich), – jednak ona dotyczy tzw. złej patyny. Generalnie panuje zasada jak najmniejszej ingerencji, zasadą jest również, że patyna jest „święta” i wszystkie przeprowadzane zabiegi powinny nie naruszać powierzchni opracowania obiektu. Oczywiście mowa jest tu o dobrej patynie, która zabezpiecza obiekt przed dalszą destrukcję i stanowi wartość dawności.
(...)
Pozdrawiam,
Klaudia Pławiak
Konserwator zabytków
Muzeum Archeologiczno – Historyczne
Rynek Staromiejski 2-4
73-110 Stargard Szczeciński

Poniżej zdjęcie eksponatu w stanie, w jakim został przekazany do muzeum.
Moje osobisty wniosek: ktoś miał dobre chęci, ale wykąpał zawieszkę w taninie. Tanina - polegając na opisie ze sklepu Poszukiwacz - jest środkiem do konserwacji żelaza, a nie stopów miedzi. Nauczka na przyszłość.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:32 
Nabijkożerca

Ciekawi mnie który z wymienionych procesów chemicznych spowodował wybłyszczenie powierzchni w takim stopniu...?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 20:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Myślę, że punkt pierwszy, czyli "chemiczne i mechaniczne usunięcie powłok naniesionych przez poszukiwacza". Ale to tylko moje przypuszczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 21:26 
Moderator
Moderator

Fajny język :lol: "Wolne znalezisko" mi się spodobało, "czarno czerwony glut" też ciekawy, może zbyt wiele relacji z wydarzeń na Ukrainie pani konserwator ogląda? Ciekawe jak długo utrzymywała się na powierzchni przedmiotu warstwa benzyny?
@Piotr, wygląda na to że "czyszczenie mechaniczne" to była bawełniana tarcza polerska z pastą.
Przepraszam, złym człowiekiem jestem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 22:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cóż, myślę że kolega Selim może być blisko prawdy z tą tarczą polerską. Nie próbuję bronić za wszelką cenę tej czy innej decyzji konserwatora. A że już nieraz w historii bywało, że amatorzy zaskakiwali swoją wiedzą profesjonalistów, więc mam propozycję do "starszych" forumowiczów.

Jeżeli któryś z was ma doświadczenie w usuwaniu takiej powłoki w sposób mniej inwazyjny lub po prostu lepszy, proszę o podanie sposobu tutaj lub do mnie na PW. Chętnie go przekażę tej pani konserwator. Była bardzo grzeczna i pewnie się nie obrazi na czyjąś sugestię. Piszę to poważnie, bez żadnej ironii. Może tylko przypomnę - przedmiot z brązu pokryty roztworem taniny, niewidoczna oryginalna patyna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 23:24 
Moderator
Moderator

A rzeczywiście był pokryty taniną? był też moczony w oliwce? :666
Patyna wygląda na dość oblazłą, ale to może być skutek nieumiejętnych prób konserwacji lub zalegania w polnej glebie-nawozy
Osobiście bym się powstrzymał z radami, pani konserwator przecież jakieś studia w tym kierunku ukończyła, literatury i dostępnej dla fachowca wiedzy w tym temacie jest dość. Podobnie jak rozważań na temat etyki konserwatorskiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 07:09 
Generał Broni
Generał Broni

Idę o zakład, że na tej zawieszce nie było grama taniny. Jeśli już, to ktoś upaprał ją oliwką.
O samej "konserwacji" się nie wypowiadam nawet, bo trzeba by użyć słów powszechnie uznanych za obraźliwe. Jestem tylko ciekaw kto tak panią konserwator wyedukował na UMK, bo znani mi wykładowcy i absolwenci kierunku konserwatorskiego tej szacownej uczelni by się na pewno pod tym "dziełem" nie podpisali :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 15:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W związku z zamieszaniem,jakie powstało wokół owej nieszczęsnej zapinki,pragnę wyjaśnić kilka rzeczy z nią związanych.
Sprawcą całego zamieszania jestem ja,źle podszedłem do tego od samego początku,zapinka była myta w ciepłej wodzie,może za ciepłej z dodatkiem zwykłego mydła,podczas mycia (pędzelek ze skróconym włosiem)piana jak i woda nabrały ceglastego koloru,widać że ziemia w której leżała nie była dla niej przyjaźnie nastawiona,zapinka od samego początku nie miała pełnej patyny,występowała miejscowo co widać na wcześniejszych fotkach. W związku z przebarwieniem wody zaprzestałem mycia i wysuszyłem zapinkę(sama wyschła na powietrzu) Kolejny mój błąd to namoczenie jej w oliwce dla niemowląt i przetarcie wacikami.
Gdybym wiedział o tym jak cenne i unikatowe może być to znalezisko,to nawet bym nie mył,nie wspominając już o całej reszcie.
Przekazałem do Muzeum,i tu kolej na panią konserwator,robiła co mogła aby można było uratować to co ja spieprzyłem,podziwiam ją i darzę wielkim szacunkiem,niestety,nie da się naprawić i uratować tego co tak misternie zniszczyłem.
Proszę zatem szanowne grono,aby nie robić osobistych wycieczek typu,że nie posiada wiedzy,kompetencji czy też postąpiła nie etycznie w stronę pani konserwator. Zrobiła co mogła aby uratować to co dostała.
Jeśli ktoś ma ochotę aby kogoś za to piętnować,to odpowiednią do tego osobą jestem ja.
To tyle wyjaśnień,pretensje i żale proszę kierować do mnie,nie do pracowników muzeum, są naprawdę miłymi i otwartymi ludźmi,którzy potrafią zrozumieć nas poszukiwaczy,jednocześnie służą pomocą dzieląc się swoją dotychczasową wiedzą,mało jest takich osób i szanujmy ich.
Aby uniknąć ewentualnych i nie potrzebnych aluzji w stronę przychylnych pracowników naszego muzeum,bardzo proszę o nie komentowanie ich włożonej w to pracy.
Tu mały opis nieszczęsnej zapinki (szlufki).
Z wyrazami szacunku i przeprosinami za zniszczenia jakich dokonałem Bogdan.
https://www.academia.edu/11390441/Zakoc ... m_Stargard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]