Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 18:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Petycja o referendum w sprawie prawa do broni
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 00:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...kolekcjonerskie posiadanie egzemplarzy zabytkowej broni palnej, sprawnej, czy nie sprawnej, eksponatów nie zniszczonych bezsensownie przez zdekowanie, powinno być dozwolone, surowo powinno być karane wyłącznie posiadanie amunicji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 01:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Widzisz Lipek piszac pierwszego posta chcialem zaznaczyc ze jest to mlzliwe skoro kumpel ma kilka pukawek w domu piszac o smiertelnikach chodzilo mi o ludzi ktorzy musza sie starac o pozwolenie mowiac potocznie wchodzac z drogi wiadomo ze mysliwi czy sluzby maja latwiej ale tylko do broni przeznaczonych dla ich profesji . Prawnie to do puszek mozna sobie postrzelac na strzelnicy i trzeba sie tez zastanowic czy moze miec ktos bron palna kto tak szybko i bez zastanowienia atakuje na forum mnie poniewaz naleze do pzl i jestem zly

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 04:31 
Moderator
Moderator

barera napisał(a):
Widzisz Lipek piszac pierwszego posta chcialem zaznaczyc ze jest to mlzliwe skoro kumpel ma kilka pukawek w domu piszac o smiertelnikach chodzilo mi o ludzi ktorzy musza sie starac o pozwolenie mowiac potocznie wchodzac z drogi wiadomo ze mysliwi czy sluzby maja latwiej ale tylko do broni przeznaczonych dla ich profesji . Prawnie to do puszek mozna sobie postrzelac na strzelnicy i trzeba sie tez zastanowic czy moze miec ktos bron palna kto tak szybko i bez zastanowienia atakuje na forum mnie poniewaz naleze do pzl i jestem zly
Człowieku, połowa tego forum należy do PZŁ. Masz mylne wyobrażenie, że to co robisz ma charakter elitarny. I dlatego należysz tych myśliwych, których sporo osób tutaj nie lubi. Miedzy innymi ja.
Kieruje wami arogancja, wyrażana na każdym kroku z samobójczą determinacją. Jesteś wręcz w stanie napisać (cytuję!) "(...) nasze prawo jakoś na to pozwala, nie wiem jak, bo mnie to nie obchodzi (...).
Czyli Ustawa o broni i amunicji jest Ci z grubsza obojętna ? To tak, jakby zawodowy kierowca miał w nosie Kodeks Drogowy. No ale Tobie wolno! I żadnej Ameryki tu kurna nie będzie! Nie może "mieć normalny śmiertelnik tyle pukawek"!
Stanowisz modelowy przykład tej części naszego "społeczeństwa", o której pisałem w pierwszym poście. Z Waszego powodu liberalizację prawa do broni uważam za niemożliwą. Bo jesteście większością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 09:58 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
do puszek mozna sobie postrzelac na strzelnicy

Do tarcz w kształcie zwierzaków też ;)

Akurat z moich obserwacji wynika, że duża część członków PZŁ powinna mieć sądowy zakaz zbliżania się do czegokolwiek, co strzela. Z petardami włącznie. Takiej pogardy dla przepisów i BHP obchodzenia się z bronią próżno szukać wśród normalnych posiadaczy broni. Ale to na marginesie.

Jak już pisałem. W normalnym kraju każdy obywatel powinien mieć nieograniczony dostęp do broni, o ile spełni jakieś zupełnie podstawowe wymogi. Skoro wystarczy skończyć 18 lat i jakiś pseudokurs, aby uzyskać uprawnienia do kierowania pojazdami mechanicznymi (w wypadkach ginie rocznie kilka tys. osób), to tak samo powinno być z bronią. Na posiadanie noża nie trzeba mieć żadnych kwitów (jeszcze), a jest to główne narzędzie zbrodni w Polsce.
Dzisiejsze prawo chroni bandytów - każdy bandzior bez problemu kupi sobie broń na czarnym rynku, a praworządny obywatel nie ma takiej możliwości. Tak więc prawo ogranicza nasze możliwości obrony życia, zdrowia i mienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 13:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przesadzasz Lipek.Ile razy widziałeś jakąś strzelaninę?W polskich realiach broń jest potrzebna tylko mięczakom żeby się dowartościować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 13:36 
Generał Broni
Generał Broni

2 razy, ale to nie ma znaczenia.

Twój argument jest tak słaby, że nawet nie warto z nim polemizować. Rozumiem że jesteś takim tytanowym twardzielem, że jak w nocy włamie Ci się do domu 3 kolesi z siekierami to pokonasz ich kopem z półobrotu albo siłą perswazji? Podziwiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 13:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Renald zastanów się co piszesz... na jakiej podstawie ja posiadam broń to wiem , nie wiem natomiast na jakiej podstawie posiada kolego kilka sztuk broni i to mnie nie obchodzi... I do jakich myśliwych Ty mnie zaliczasz, weź się człowieku ogarnij, w tym co piszesz, nawet mnie nie znasz... jaki charakter elitarny? Szami piszecie, że nie dają pozwoleń nie ma ustaw itd . Co do strzelania do puszek i zakazie strzelania dla niektórych można takie samo coś sakierować do wyszystkich ;) do tych co dziur nie zasypują też :) jetseśmy tylko ludzmi....

Ty nie lubisz myśliwych i większość osób tutaj, a na Wiejską chcecie petycje pisać bo nie lubią nas archeo, to ładnie nie?

Ostatnio edytowano piątek, 8 stycznia 2016, 13:43 przez barera, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 13:43 
Główny Administrator
Główny Administrator

SynGolluma napisał(a):
Przesadzasz Lipek.Ile razy widziałeś jakąś strzelaninę?W polskich realiach broń jest potrzebna tylko mięczakom żeby się dowartościować.

Chuck Norris ? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 14:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Macie tu statystykę http://statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/bron/bron-przestepstwa/50844,Przestepstwa-przy-uzyciu-broni.html i sami sobie oceńcie czy potrzebujecie broni czy lepiej się leczyć z manii prześladowczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 14:17 
Generał Broni
Generał Broni

Z tej statystyki jasno wynika, że powinno się zakazać używania niebezpiecznych narzędzi (noży, siekier, młotków), prawda? :) Lub przynajmniej ograniczyć ich dostępność poprzez system licencji, certyfikatów, szkoleń i limitów. A chleb będziesz sobie kroić łokciem.

Wolę mieć manię prześladowczą niż nóż w tętnicy. Tyle w temacie. Nit Cię nie zmusza do posiadania broni, ale nie zabraniaj tego innym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 14:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jeśli o każdym narzędziu myślisz jako o potencjalnej broni to nie powinni Ci dać pistoletu :666 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 14:56 
Generał Broni
Generał Broni

SynGolluma napisał(a):
Jeśli o każdym narzędziu myślisz jako o potencjalnej broni to nie powinni Ci dać pistoletu :666 .

Każdy średnio ogarnięty facet myśli o każdym narzędziu jak o potencjalnej broni, to chyba oczywiste. Reszta nosi rurki :lol: :1

Tym humorystycznym akcentem kończę udział w debacie, bo raczej się nie przekonamy do swoich racji. Różnica między nami jest taka, że ja Ci niczego nie zabraniam, Ty natomiast chcesz ograniczać prawo innych do poczucia bezpieczeństwa.
Pozdrawiam :zdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 16:16 
Moderator
Moderator

SynGolluma napisał(a):

Bzdury Waść gadasz za przeproszeniem. Na codzień pracuję z bandytami i wiem coś o napadach i rozbojach i pobiciach. Uwierz mi, że te sytuacje są dość częste więc z punktu widzenia człowieka, który zna to od podszewki czuję się po prostu zagrożony.Ty wiedzę na ten temat czerpiesz z internetu i telewizji, a tam nawet nie jest opisany 1% z tego co się naprawdę dzieje. Stójkowy niestety nie stoi na każdej ulicy więc, od dostania kosy pod żebro, a dojazdem patrolu, który mógłby temu zapobiec minie przynajmniej kilka minut, a za te kilka minut to się wykrwawisz. Jestem za tym, żeby udostępnić broń dla normalnych obywateli ale też na jakiś zasadach, żeby zminimalizwać ryzyko wystąpienia debila z pistoletem straszących ludzi na mieście. Pamiętaj, że życie i zdrowie ma się jedno, a twierdzenia że mam gaz pieprzowy do obrony i dam radę po prostu można sobie wsadzić głęboko w dupę. Pamiętaj, że broń palna to też świetny straszak, samo wypięcie z kabury już robi swoje, nie wspominając o walnięciu ostrzegawczego w powietrze.
Pomijając już ochronę życia, zdrowia i mienia też po prostu lubię broń i chciałbym całkiem legalnie codziennie patrzeć się na wiszący na ścianie egzemplarz, a i czasem pojechać sobie na strzelnicę i popykać rekraacyjnie.
Tak na marginesie jeszcze to nie patrz na statystyki bo statystyki najzwyklej w świecie kłamią. Do przestępst przy użyciu broni i innych narzędzi dolicz sobie choćby tylko pobicia i naruszenia nietykalności cielesnej i wyjdzie już ładna sumka, nie licząc tych niezgłoszonych.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 17:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam nadzieję że pracujesz przeciwko a nie z bandytami :lol:
Masz rację wiedzę czerpię z neta bo jakoś nigdy nie zetknąłem się ze strasznym nasileniem przemocy mimo że mieszkałem w różnych częściach Polski w dużych i małych miastach i nie chodzę spać razem z kurami.
Bardziej niż bandytów boję się domorosłych stróżów prawa,młodych co podwędzili tatusiowi pistolet,pijanych,naćpanych i tych normalnych co im czasem odbija a którzy mogą nabyć prawo do posiadania broni.
Bardzo też wątpię czy przeciętny człowiek będzie w stanie nosić broń zawsze i wszędzie ze sobą i obronić się przeciwko większej grupie napastników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2016, 17:24 
Podporucznik
Podporucznik

a ja boje się tych co tak dużo piszą o broni, a nie byli ani razu na strzelnicy:) :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]