Teraz jest poniedziałek, 28 lipca 2025, 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 13:17 
Porucznik
Porucznik

mleko80rt napisał(a):
Nastawilem sie w tym roku na zlotko i zaczalem kopac na dyskryminacji 10 i kurcze, tyle smieci wychodzi, ze az plecy bola. Tyle, ze coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze jak Opti mi pokaze na wyswietlaczu pow. 60 to jest monetka :D . A reszta to smiec. albo tez, jak sygnal jest nie stabilny, na sluchawkach, to po wykopaniu okazuje sie kawalkiem blachy

Witam ja stałem się posiadaczem Optimki pod koniec starego roku więc jestem początkujący w tym temacie, zaliczyłem już chyba z 5 wypadów i niestety kolego muszę się nie zgodzić ze zdaniem że powyżej 60 moneta :) ostatnio trafiła mi się PRL-ka dokładnie 1 zł 1966 na ID około 52 a i kilka guziczków gaciowych i kalesonowych wyszło na 48 do 55 lecz zgodzę się że w tym przedziale śmiecia w glebie jest od groma.

Natomiast mam jeszcze pytanie odnośnie pracy na S+D często kopie duży zardzewiały złom gdzie ID pokazuje około 50, jest jakiś sposób na rozpoznanie, czytałem gdzieś posty "_cheetah_" odnośnie sygnałów duchów od rdzy ale nie bardzo kumam, może ktoś wyjaśni ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 20:50 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
czytałem gdzieś posty "_cheetah_" odnośnie sygnałów duchów od rdzy ale nie bardzo kumam, może ktoś wyjaśni ?

Pewnie w wątku o Optimie było. Tylko, że sygnał typu 'duch', a przekłamanie na Fe i rdzy to są dwie zupełnie różne kwestie.

• 'duch' to ledwo słyszalna zmiana poziomu sygnału wiodącego, odzwierciedlającą obecność jakiegoś obiektu - może koloru, a może Fe...;
  • A przekłamywanie id "na kolor" od Fe i rdzy to zwyczajna praca układu identyfikacji - duży kawał Fe (a w szczególności kółko) zawsze zamelduje się jako kolor. To samo może się przydarzyć z dobrze zerdzewiałym gwoździem... takie są prawa fizyki...

bishop napisał(a):
i niestety kolego muszę się nie zgodzić ze zdaniem że powyżej 60 moneta :)

Tyle, że mleko80rt kopie we Francji, a tam o PRL-ki raczej trudno pewnie jest... a miedzionikli może po prostu nie mieli... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 21:02 
Podporucznik
Podporucznik

O PRL- ki trudno, ale kilka sam zakopalem, na terenach we Francji, gdzie przeszukalem :666 ... Taki slad tla przyszlych poszukiwaczy, moze za rok, dwa, lub 50lat, ze POLAK TU BYL!!! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 21:08 
Generał Broni
Generał Broni

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 21:58 
Porucznik
Porucznik

Dzięki "_cheetah_" za odpowiedź czyli pozostaje kopać i uczyć się dalej Optimki.
"mleko80rt" dobry pomysł z zakopywaniem :) będą mieli zagwozdkę jak znajdą PRL-kę hahah, a co do tego kopania między 45 a 60 myślę że czy Polska czy Francja to coś ciekawego może tam wpaść. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 22:05 
Generał Broni
Generał Broni

Bishop, po pewnym czasie spędzonym z Optimą w terenie, przestaniesz w ogóle zwracać uwagę na cyferki, wystarczy Ci sam dźwięk by podjąć decyzję: kopać czy nie kopać. Ale trochę czasu na to potrzeba ;) Pozdrawiam Walbor62.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 22:35 
Podporucznik
Podporucznik

Dzisiaj, wyjechalem sobie z rana ma wykopki, chcialem cos wreszcie nagrac, ale nagralem jedynie wstep, bo lalo jak z cebra. No nic, moze cos sie uda nakrecic w sobote...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 23:57 
Generał Broni
Generał Broni

bishop napisał(a):
a co do tego kopania między 45 a 60 myślę że czy Polska czy Francja to coś ciekawego może tam wpaść.

Wpada, wpada - tylko potrzeba dużo cierpliwości i pokory...

walbor62 napisał(a):
po pewnym czasie spędzonym z Optimą w terenie, przestaniesz w ogóle zwracać uwagę na cyferki, wystarczy Ci sam dźwięk by podjąć decyzję: kopać czy nie kopać.

A ja powiem rzecz obrazoburczą ;)

Gapie się w ekran... nawet ostatnio jak mi padało i musiałem założyć ochronę na puszkę, która to ochrona błyskawicznie zaparowała i pokryła się błotem, tak, że przestałem cokolwiek widzieć na LCD - zdjąłem ją i łaziłem w śniego-deszczu z elektroniką na wierzchu... I powiem tak - gdybym miał kopać tylko na słuch, to mała szansa, że kopnąłbym chyba najfajniejsze rzeczy tego dnia, takie miały beznadziejne, powtórzę - BEZNADZIEJNE dźwięki...

Oczywiście - to nie sama wartość ani zachowanie się id decyduje o kopaniu - ale bywa, że jest to dla mnie czasami ważny kanał dostarczający dodatkowych informacji. ;)

A ogólnie to mam rozrywkę, bo za każdym razem obstawiam, co też pod jakimś tam id się chowa... i prawie doskonałą skuteczność to mam tylko przy polmosach, he, he...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 12:19 
Generał Broni
Generał Broni

Na cyfrowe ID nie patrzę , niuanse dźwięku / a chodzę bez dyskryminacji, czułość full /po osłuchaniu się z Optimą, są dla mnie bardzo istotne. Jeżeli słyszę minimalną nutkę koloru, taką specyficzną, różniącą się od dźwięku skorodowanego żelaza / każdy kto chodzi z Optimą na takich ustawieniach jak napisałem wyżej, myślę , że wie o czym piszę/, dźwięk taki zawsze kopię i zazwyczaj jest to kolor w pobliżu żelaza. Na dzień dzisiejszy, bardziej interesują mnie właśnie takie, niepewne sygnały " trącące" kolorem niż te pewne jednoznaczne, których oczywiście też nie pomijam ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 01:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja dzisiaj tylko raz spojrzałem na ekranik z niedowierzaniem że mała srebrna dwugroszówka dżona kazimierza bije na 35-37 - zazwyczaj takie charczenie to śmieć.. a dla porównania mniejsze boratynki dzwonią ładną 60tką
Po dzisiejszym dniu zrozumiałem że kopać trzeba wszystko
Dodam jeszcze że duża ceweczka jest mega skuteczna :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 11:44 
Generał Broni
Generał Broni

A ja wczoraj miałem ubaw, bo szukaliśmy zagubionych kluczy pod śniegiem. Mając drugie na wzór ustaliliśmy, że uwzględniając grubość pokrywy śnieżnej wystarczy czułość 7.

Najlepsze w tym było to, że pomimo warstwy puszystego śniegu (jakieś 10cm) i tak niskiej czułości Optima dalej znajdowała kolorki, będące w ziemi rzecz jasna... w tym malutki dzwoneczek... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 16:10 
Major
Major

No do mnie przyszła dziś DD29. Jutro testing :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 18:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

_cheetah_ napisał(a):
Najlepsze w tym było to, że pomimo warstwy puszystego śniegu (jakieś 10cm) i tak niskiej czułości Optima dalej znajdowała kolorki, będące w ziemi rzecz jasna... w tym malutki dzwoneczek... ;)
No dobrze ale czy klucze znalazła? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 20:22 
Generał Broni
Generał Broni

Ja nie znalazłem, a ona - nie wiem... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 20:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

_cheetah_ napisał(a):
Ja nie znalazłem, a ona - nie wiem... ;)
Jak to nie wiesz. Ona czyli Optima...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]